BREKEND: troonrede was betekenisloos gewauwel

Sjokking news: het heeft onze nationale opperclown behaagd om een brief naar de kamer te sturen waaruit kan worden opgemaakt dat de vorig jaar door Koning Pils uitgesproken troonrede over “de participatiesamenleving” een inhoudsloos kletsverhaal was. Uiteraard wisten wij oplettende burgers dat al wel, maar Markio Ruttio snapt het zelf nu misschien ook gezien de kletskoek in zijn laatste epistel. Toch wordt Rutte ook spontaan verrassend concreet in zijn brief aan de kamer:

De premier somt een aantal maatschappelijke initiatieven op, zoals een whatsapp-groep van mensen die zich bekommeren om een oudere buurvrouw en studenten die in ruil voor woonruimte buurtwerk verrichten in achterstandswijken. Op deze ‘trends’ wil de overheid meeliften, schrijft Rutte (VK).

Wat een geniale regering hebben we toch. Wat een visie. Daar hebben we inderdaad ook een uitkeringstrekker die 8 ton per jaar bij elkaar graait voor nodig om dat dan voor te lezen. Er is ook geen alternatief voor de monarchie. Een president is veeeeeeeeeeel duurder zeggen ze dan. Ik denk eigenlijk dat als je zo’n voorlezer 400 euro per maand betaalt om inhoudsloos gewauwel voor te lezen het al oneindig veel te veel is. Ik zie het nut van die poppenkast met die bladiebla eigenlijk helemaal niet zo in. Maar ja Het Volk wil dit he.

7 gedachten over “BREKEND: troonrede was betekenisloos gewauwel”

 1. Hoever zal ik gaan?
  Eerst dacht ik, ik doe er tien
  mooi en toch tweezijdig
  nu denk ik, met flip,
  kan ik makkelijk de wereld rond.

 2. naast een salarisje van 875.ooo pepernoten ontvangt zyne Doorluchtigheid voor zyne hofdames, lakeien, jachtmeesters, gouden koets (inclusief slaafafbeeldingen) nog eens 5.000.000 euro.
  Kortom 1. zou een president ons zoveel kosten??
  kortom 2. wanneer een president er een rotzooi van maakt kun je na 4 jaar iemand anders kiezen.

  Hoewel Nederland is internationaal inmiddels een conservatief landje geworden.

 3. Ons Koningshuis is natuurlijk wel de enige factor in het landelijk bestuur waarvoor geldt dat haar lange termijn visie verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen. In China heeft men een president, in Pakistan, Turkije en Italie ook. Ik weet niet of het daar nou echt zoveel beter is gesteld, bestuurstechnisch… Bovendien vind ik Maxima leuk.

 4. Wie dit kletsverhaal voorgelezen heeft vind ik op zich niet interessant; veel interessanter vind ik het feit dat na eerst in de jaren 80-90 de sociale samenleving om zeep geholpen te hebben nu zelfs onze opperclown in schijnt te gaan zien dat dit hele door Eucalypta Klijnsma uit gewrochte misbaksel wat men participatiewet is gaan noemen een inhoudsloos kletsverhaal is.
  Vroeger was het heel normaal dat men elkaar hielp indien je iets zelf niet meer kon door ouderdom en of ziekte.
  Vroeger was het heel normaal dat gezonde ouderen hun minder gezonde leeftijdsgenoten bijstonden.
  Vroeger was het heel normaal dat huisvrouwen die thuisliepen ook naar de ouderen en zieken in hun omgeving om keken.
  Vroeger was het heel normaal dat veel ouderen elkaar gezelschap hielden en dan gezellig met elkaar aan het koffieleuten waren en een kaartje legden
  Tot dat er een paars 1 kabinet kwam met het idee dat deze huisvrouwtjes ook maar de fabrieken in moesten om belastingcentjes voor de overheid te gaan verdienen.
  Een paars 1 kabinet die met absurde regels kwam dat je gekort kon worden op je alleenstaanden AOW, ANW, en of bijstand als je belangeloos een andere oudere of zieke hielp.
  Of als je naar het oordeel van deze Gestapo; die toen in het leven geroepen werd en die de samenleving miljarden per jaar kost; te vaak in elkaars gezelschap vertoefde.
  Zelfs met iemand boodschappen gaan doen kon al gezien gaan worden als kosten delen door de (A) sociale diensten zodat ze je konden korten op je pensioentje.
  En dan nu een wetgeving in het leven roepen die je verplicht tot participeren?

 5. @Rein:
  [Zelfs met iemand boodschappen gaan doen kon al gezien gaan worden als kosten delen]

  Inderdaad: Dat is een 70 jarige vriendin van mij in Amsterdam overkomen.
  1x per week met de buurman in de auto mee naar de Aldi en als tegenprestatie die dag voor hem koken.
  Zij werd met terugwerkende kracht gekort op haar pensioen en een aantal toeslagen, moest het verschil terugbetalen en werd veroordeeld tot een taakstraf: koffie zetten in een bejaardenhuis.

Reacties zijn gesloten.