Hoax: Poetin’s speech over moslims in Rusland

Poetin zou op 14 juli 2013 in de Doema (Russisch parlement) een speech hebben gegeven waarin hij moslims in Rusland  opdraagt zich aan te passen of ‘op te rotten’.

“In Rusland leven we als Russen. Elke minderheid, van overal, die wil leven in Rusland, om te werken en te eten in Rusland, spreekt Russisch, en moet de Russische wetten respecteren.
Als ze de sharia prefereren, en het leven leiden van een moslim, dan adviseren wij hen om naar die plaatsen te gaan waar dat  de staatswet is. Rusland heeft geen islamitische minderheden nodig. Minderheden hebben Rusland nodig, en we zullen ze geen speciale privileges toekennen, of proberen om onze wetten te veranderen om beter bij hun wensen te passen.
Het maakt niet uit hoe hard ze roepen ‘discriminatie’. We tolereren geen gebrek aan respect voor onze Russische cultuur. We kunnen beter leren van de zelfmoord van Amerika, Engeland, Nederland en Frankrijk, als we willen overleven als natie. De moslims zijn die landen aan het overnemen en dat zal ze niet lukken met Rusland.
De Russische gewoontes en tradities zijn niet compatibel met het gebrek aan cultuur of de primitieve manier van sharia wetgeving en moslims. Wanneer dit eervolle wetgevend lichaam denkt aan het maken van nieuwe wetten, moet het in gedachten hebben de Russische nationale belangen voorop te stellen, in acht nemend dat de moslims minderheden zijn en geen Russen.”

Na afloop van de speech zouden de leden van de Doema Poetin een vijf minuten durende staande ovatie hebben gegeven.

Poetinzoveel
Poetin hangt de bink uit tijdens een vlootoefening Illustratie: Wikipedia

Er is geen enkel bewijs dat Poetin deze toespraak ooit heeft gehouden. De toespraak is niet te vinden op de officiële presidentiële site waar alle toespraken van Poetin gearchiveerd worden.  Ook elders is nergens een bron te vinden. Bovendien zou je verwachten dat woordvoerders van de aangesproken minderheden gereageerd zouden hebben op de speech. Daar is ook al geen sprake van. Het betreft hier een door derden gefabriceerde tekst die ten onrechte aan Poetin wordt toegeschreven.

Oorsprong

De oorsprong ligt waarschijnlijk in een kort na 9/11 geschreven opiniestuk van Barry Loudermilk, een Amerikaanse Air Force veteraan. In het stuk van Loudermilk wordt het inmiddels in domrechtse kringen gebruikelijke angstbeeld opgehangen van een godvrezende christelijke minderheid die aan alle kanten bedreigd wordt door cultuurmarxisten en rare bruine mensen met vreemde en vast wel enge gewoontes.

Blijkbaar begon het stuk van Loudermilk later een eigen leven te leiden, waarbij het o.a. werd toegeschreven aan de Britse en Franse regeringsleiders.

De Nederlandse versie van deze hoax verscheen voor het eerst op de complotsite World Unity, waar men verder o.a. van mening is dat de mensheid wordt geregeerd door een buitenaards ras van vermomde reptielen. Vanaf  World Unity verspreidde het zich naar fascistische websites als E.J. Bron, waar men deze hoax uiteraard maar al te graag geloofde.

Bronnen:

De Hoaxwijzer

Snopes

Hoaxwiki