Dijkhoff: geen uitzetstop asielkinderen

Er komt voorlopig geen uitzetstop voor asielkinderen (in Nederland geboren kinderen van asielzoekers). Dat is volgens VVD-fractievoorzitter Dijkhoff de uitkomst van het coalitieoverleg vanochtend.

De CU eiste eerder dat tijdens de gesprekken over verruiming van het kinderpardon geen gezinnen met in Nederland geboren kinderen uitgezet worden. D66 sloot zich daar vanochtend bij aan.

Dat lijken echter losse flodders te zijn geweest. Volgens Dijkhoff gaan de uitzettingen gewoon door. De VVD voelt de adem van het rechtse plebs in de nek en is bang dat coulantie veel rechtse kiezers in de armen van FVD en PVV zal drijven. Dijkhoff gaf tussen neus en lippen door ook nog even aan dat verruiming van het kinderpardon er wat hem betreft niet inzit.

CDA, ChristenUnie en D66 willen dat staatssecretaris Harbers opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu toe werden afgewezen voor het kinderpardon. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier geboren. Ook die partijen voelen de druk van de achterban. Binnen de kerken wordt al geruime tijd actie gevoerd voor een uitzetstop en een verruiming van het kinderpardon.