Occupy bijzetten in het museum der mislukte bewegingen?

Een iegelijk leze bijgaand artikeltje over de Occupy-beweging:

Laten we wel wezen; van het Occupy-gebeuren is, in Nederland in ieder geval, weinig meer te merken. Dat is des te opmerkelijker omdat veel woordvoerders van de beweging(en) hoog van de toren bliezen over hoe ze het allemaal heel anders zouden aanpakken dan linkse bewegingen vóór hen. Maar uiteindelijk blijkt er al na een paar maanden de klad in te zijn gekomen. Er zijn misschien uitzonderingen, en in de VS heeft Occupy zeker een belangrijke rol (gehad) in het opschudden van activisme van onderop. In Klasse! is eerder een lans gebroken voor Occupy (zie Klasse nr.14). We denken wel dat het goed is om de praktijk en inhoud kritisch te bekijken en daarvan te leren, in plaats van bewegingen kritiekloos op te hemelen (en vervolgens te vergeten).

We hebben vanuit Klasse! een aantal stellingen opgesteld, die provocerend geformuleerd zijn om reacties los te maken en argumentaties aan te scherpen. Reacties kunnen onder het stuk op de website (www.globalinfo.nl) gezet worden, of per email naar: klasse@globalinfo.nl ) (globalinfo)

16 gedachten over “Occupy bijzetten in het museum der mislukte bewegingen?”

 1. Twee weken geleden de cacerolazo, met welkomstwoord van Ronald Jan Heijn, in Amsterdam. Het hoosde, dus dat kon ik aan mij voorbij laten gaan.
  Ik vrees dat NL nog niet toe is aan een voortdurende protest/verzetsbeweging. Of Bruin II hier verandering in brengt?

 2. 6) Bewegingen die blijven steken in morele statements over de verderfelijkheid van het systeem waar ze kritiek op hebben, hebben niet goed nagedacht over de strategie die nodig is om daar wat aan te veranderen. Bij Occupy kwamen gezamenlijke politieke doelstellingen, laat staan mogelijke strategieën om die te behalen, nauwelijks naar voren. Wil je verandering bereiken, dan ontkom je niet aan het analyseren van de bestaande verhoudingen, en het ontwikkelen van een strategie om die te veranderen. Ook zul je dan ontdekken dat je moet organiseren en structuren moet ontwikkelen om duurzaam verzet mogelijk te maken.

  Bij actiebewegingen gaat het om de analyse. Acties om alleen maar iets te doen, zijn tot mislukken gedoemd.

 3. vergeet de bestaande organisaties niet. in wezen willen de boboos van links en rechts niet dat de bestaande s amenleving hervormd wordt.
  waarom ook nederland hoort by de rykste landen ter wereld, met uitstekende sociale wetten en een heuse dierenpolitie.

  dat de financiering knel loopt overleven de huidige ryken nog wel
  apres nous le deluge

 4. Het staat er misschien niet heel rooskleurig voor op dit moment. Maar occupy zal terug keren. Wanneer de tijd daar is. En dan zal het groter dan ooit zijn.

 5. Ik ben optimistisch over het activisme, ik denk dat het misschien schortte aan de vorm.
  Occupy had als vorm, het tentenkamp, misschien te veel gevraagd van de Nederlandse actievoerders. Initiatieven als de acties in Woensdrecht, ooit, of in Greenham Common in de UK, kwamen voort uit massale protesten van grote delen van de bevolking. Permanent activisme moet door de rest van de bevolking worden gedragen om langere tijd te kunnen bestaan. Als die grootschalige (morele en fysieke) steun er niet is, houd je het als actievoerder niet vol.
  Nederland is nu nog te rijk en te verwend voor Occupy. Maar een minder veeleisende actievorm zie ik absoluut tot bloei komen.

 6. Occupy was een nadoenertje van iets wat in de USA nog steeds wel succesvol is .. Eigen activisme op een Nederlandse manier ( Sjagerijn-ins misschien ) heeft waarschijnlijk een betere kans ..

 7. Het lijkt me passender dat Occupy haar tenten op het plein vóór het museum der mislukte bewegingen opzet (dat museum is ook zo al vol genoeg, vrees ik).

 8. De grootste volksopstand wat ooit echt leefde onder de bevolking van Nedereland tot nu toe, was het massale protest
  tegen de plaatsing van kruisraketten. Onder leiding van J.M
  Faber bracht dit in Den-Haag ( 1983 ) meer dan 550.000
  mensen op de been. Occupy? Slechts een paar honderd.

 9. @jocgem, dat waren nog eens tijden. Haha!

  Maar Occupy Amsterdam was toch zo´n 4000 mensen op het beursplein hoor. Het is in de media wat dat betreft niet breed genoeg uit gemeten.
  In Den Haag waren tegelijkertijd zo´n 1500 mensen. Op zo´n eerste dag is dat niet weinig. Er waren geen duurbetaalde vakbonden bij betrokken, het was van de grond af opgebouwd.

  Je hebt een punt dat het een peuleschil is wanneer je het gaat vergelijken met dat protest tegen de plaatsing van kruisraketten, aan de andere kant is het onderwerp wat occupy aansneed/snijdt van veel en veel groter belang voor ons allemaal. De 99% verdient een eerlijke kans.

 10. @10 Mjon,

  Wat je geslaagd noemt, hangt van de criteria af die je hanteert. Ik geef toe dat Occupy een hoop publiciteit heeft gegenereerd. Als je dat criterium van publiciteitswaarde gebruikt, dan is Occupy inderdaad geslaagd.

  Maar als je je afvraagt wat er is veranderd, dan vind ik Occupy wat minder succesvol. Er is niet eens een beweging van de grond gekomen die bouwt op de ideeën van Occupy. De ideeën zijn zo algemeen dat ze niet werkbaar zijn. Als een topman van de Bank of England je lof toezwaait, dan word je het graf ingeprezen.

 11. @10 – “Occupy is geslaagd omdat Occupy gelijk heeft!”. Sorry, maar dat vind ik een beetje kromme redenering. “Gelijk hebben” en als beweging “geslaagd” zijn, zijn jammer genoeg niet per se hetzelfde. En zelfs over het “gelijk hebben” van Occupy kun je van mening verschillen. Ze raakten een paar belangrijke thema’s, maar wisten daar dan weer verdacht weinig mee te doen. Het onder de aandacht brengen van die thema’s draagt namelijk jammer genoeg niet per se bij tot het daadwerkelijk verbeteren van de situatie.
  Maar het is misschien nog te vroeg, om echt goed te kunnen beoordelen wat de wereldwijde Occupy eventueel echt bewerkstelligd heeft, maar vooralsnog zie ik het uiterst somber in.

 12. Beste Sjaax,

  de criteria die ik hanteer over Occupy zijn heel simpel. Voor Occupy was er niets…Er gebeurde ook bijna niets tegen de ongegeneerde macht van de financiële wereld.

  Het paradigma is door Occupy verschoven en dat was het eerste doel en dat is gelukt!

  Dit komt zeker niet alleen door de publiciteit, aangezien die vaak alleen maar negatief was. Veel meer effect hebben de sociale media.

  Inmiddels zijn er vele initiatieven en bewegingen voortgekomen uit Occupy! (Check je facts)

  Wat snapt je niet aan het allesomvattend idee van Occupy voor economische en sociale rechtvaardigheid?

  Vanuit de Occupy-beweging wereldwijd is dit bewust steeds heel algemeen gehouden, zodat er op lokaal niveau concreet invulling aan gegeven kan worden.

  Ook zijn er door overheden concrete maatregelen genomen en stappen in de goede richting gezet ter beteugeling van de financiële sector. Het is slechts een begin maar het is tenminste iets.

  Niet alleen een topman van de Bank of England, maar ook een (ex)topman van de Nederlandse bank vertelde me onlangs nog, dat de banken ook in NL het dankzij alle deze maatregelen wel degelijk moeilijk hebben.

  Er is een verandering van een gehele cultuur nodig. Dat doe je niet in een jaartje maar dit kost gigantisch veel tijd.

  Alle critici van Occupy kunnen ook vooral naar zichzelf kijken.Want, als er iets is wat je kunt zeggen over Occupy, dan is dat de beweging vooral staat voor: ZELF DOEN!!! Binnen de Occupy-beweging heeft de 99% vanaf dag één alle tijd en ruimte gehad om het zelf beter te doen! Jammer dat dat alleen niet gebeurt omdat de meeste mensen daar te laf voor zijn en het veel gemakkelijker is om er vooral over te zeuren..

 13. @13 Mjon

  Je reactie is even pretentieus als Occupy was.

  de criteria die ik hanteer over Occupy zijn heel simpel. Voor Occupy was er niets…Er gebeurde ook bijna niets tegen de ongegeneerde macht van de financiële wereld..
  Op een heel eenvoudig niveau: zelfs Krapuul was er eerder dan Occupy. En er is zelfs een Russische revolutie geweest tegen de macht van het kapitaal. Dat die niet heeft opgeleverd wat werd gehoopt is iets anders.

  Het paradigma is door Occupy verschoven en dat was het eerste doel en dat is gelukt! Dit komt zeker niet alleen door de publiciteit, aangezien die vaak alleen maar negatief was. Veel meer effect hebben de sociale media.
  Sociale media is toch ook publiciteit?

  Inmiddels zijn er vele initiatieven en bewegingen voortgekomen uit Occupy! (Check je facts)
  Namen noemen!

  Wat snapt je niet aan het allesomvattend idee van Occupy voor economische en sociale rechtvaardigheid?
  Zoals ik eerder schreef: te algemeen en te vaag.

  Vanuit de Occupy-beweging wereldwijd is dit bewust steeds heel algemeen gehouden, zodat er op lokaal niveau concreet invulling aan gegeven kan worden.
  Ik vertaal dit als een publiciteitsoffensief. Dat heeft inderdaad het een en ander opgeleverd.

  Ook zijn er door overheden concrete maatregelen genomen en stappen in de goede richting gezet ter beteugeling van de financiële sector. Het is slechts een begin maar het is tenminste iets.
  Wegens Occupy? Nog meer pretenties.

  Niet alleen een topman van de Bank of England, maar ook een (ex)topman van de Nederlandse bank vertelde me onlangs nog, dat de banken ook in NL het dankzij alle deze maatregelen wel degelijk moeilijk hebben.
  Ik geloof dat er ook nog een kredietcrisis was en een eurocrisis

  Er is een verandering van een gehele cultuur nodig. Dat doe je niet in een jaartje maar dit kost gigantisch veel tijd.
  Helemaal zelf bedacht?

  Alle critici van Occupy kunnen ook vooral naar zichzelf kijken.Want, als er iets is wat je kunt zeggen over Occupy, dan is dat de beweging vooral staat voor: ZELF DOEN!!! Binnen de Occupy-beweging heeft de 99% vanaf dag één alle tijd en ruimte gehad om het zelf beter te doen! Jammer dat dat alleen niet gebeurt omdat de meeste mensen daar te laf voor zijn en het veel gemakkelijker is om er vooral over te zeuren.
  Nogmaals: wat een pretenties!

 14. de link werkt niet goed .. de tekst van het nummer wat ik zocht .. en dit is van rond 1985 : Revolutionary words ‘ave become entertainment
  Revolutionaries.. babblin’ out angry words
  About changes we need, de system greed
  While they take it for a joke, sniffin’ on coke
  Revolutionary words bein digested with
  Bubble gums, pop corn, ice cream
  In tall inter-continental buildings
  Revolutionary words ‘ave become entertainment
  Oppressors talkin’ about oppressors,
  Oppressin’ de oppressors
  Where are the oppressed revolutionaries
  Sippin’ coffee and tea, explainin what its like to be
  Down town aroun town, dancin’ to the disco
  Gettin’ low, not knowin’ which way to go
  While the Salvation Army is still leadin’ the revolution

  Revolutionary words ‘ave become entertainment
  Revolutionaries…revoltin’ against change
  That takin’ place in their heads while
  Grenada change, Ethiopia change
  Nicaragua change, the dollar change
  The revolution is changin’, changin Namibia
  Let us shout about that

  Yes revolutionary words ‘ave become entertainment
  Lip stickin’, Afro not doin’
  Dread lock attack, no turnin’ back

  Revolutionaries
  ‘Ave all gone to the art centers to watch
  The sufferin’ of the people
  Bein’ dramatized by the oppresors
  In their revolutionary words..

Reacties zijn gesloten.