Graaiers: wrang om te worden neergezet als graaier

Vandaag een huilverhaaltje van diverse topverdieners in het Parool. Ze vinden het maar gezeur, dat gedoe over hun beloning. Citaatje:

Bestuursvoorzitter Patty van Belle (193.483 euro) van de Stichting Arduin in Middelburg: ‘Er is niets zomaar bandeloos gedaan. Ik ben ingeschaald en heb me aan de norm gehouden. Wil je kwaliteit in huis hebben, dan vraag ik me af of het verstandig is als Plasterk de salarissen nog verder verlaagt. Ik kan toch ook niet minder gaan verdienen dan mijn managers?’ (Parool)

Ja dat kán toch zo maar niet? En ja als je “kwaliteit” wil hebben dan moet je gewoon tonnen betalen aan die kwaliteit.

Neem bijvoorbeeld dit:

Dat is toch gewoon top-kwaliteit? Ik zou zeggen geeft die Patty er nog een ton bij. Patty, bestuursvoorzitter van een non-profit organisatie. Hoezo non-profit trouwens? Ik zeg 193.483 euro is gewoon vette profit! Ik bedoel doe het ‘r maar eens na!

Ja en voor die mensen die minder dan een paar ton verdienen: jullie zijn gewoon geen kwaliteit. Had je maar kwaliteit moeten zijn. En wat doen mensen die geen kwaliteit zijn? Betalen natuurlijk. Zo werkt dat.

9 gedachten over “Graaiers: wrang om te worden neergezet als graaier”

 1. tijd voor een nationale actie:
  ontvrienden van grootgraaiers

  Wie een vriend van een grootgraaier is deugt voor meter, heeft geen moreel besef en is al net zo erg als de grootgraaier zelf.

 2. Dat argument van die eerste grootgraaier, in het bedrijfsleven bladiebla….was dan lekker in het bedrijfsleven gestapt met je kwaliteit.

  Dan heb je dus bewust energie in iets gestopt waarvan je kon weten dat het niet om het geld ging. Nogal paradoxaal om er dan wel een slaatje uit te slaan en naar het bedrijfsleven te gaan wijzen dat het daar veel beter is.

  Je bent echt fout bezig, ik zeg verplicht een weekje meedraaien met de gemeente ambtenaren die nu massaal deur aan deur de ‘slecht nieuws, het geld is op en jullie zijn maar een stelletje lastpakken gesprekken’ voeren met onze zieken en oudjes.

 3. Zogenaamde instellingen zonder winstoogmerk dienen hun belasting voordelen kwijt te raken als ook maar iemand die voor hun werkt meer betaald krijgt dan de Nederlandse Premier. Echt geen probleem om dit belasting technisch dicht te timmeren of alles boven de Balkenende norm weg te belasten. De politieke wil is er gewoon niet, maar het is qua uitvoerbaarheid geen enkel probleem.

 4. @4 Sofia, hoe sympathiek je idee ook is, het is op dit moment niet uitvoerbaar. Dankzij het marktdenken in de zorg, woningbouw en nutsbedrijven zijn deze excessen ontstaan en dat draait ‘de politiek’ niet met een handomdraai terug.

  Omhooggevallen middle management met een cursusje of drie bij Schouten en Nelissen in combinatie met de juiste ellebogen en/of wijde benen hebben goedbetaalde plekken ingenomen die 20 jaar geleden nog niet eens bestonden.

  Zich volkomen onterecht spiegelend (NLP-cursus) aan de Captains of Industrie willen de graaiende omhooggevallen éénoog-koningen maar één ding: Macht en aanzien.

  Met macht kunnen ze doorgaans niet omgaan bij gebrek aan bewezen kwaliteit, aanzien behoor je te verdienen dus het enige wat rest is graaien en daardoor denken slimmer te zijn dan de rest.

  Doet me wederom denken aan mijn ontmoeting met de diepgelovige vis-miljonair Henk Steur in de de binnenlanden van Sri Lanka. Beste…….. zo zei hij mij. Wij zijn rijk, wij hebben alles maar wat vindt God van mijn boekhouding? Ik denk regelmatig terug aan die memorabele middag in het vervallen Portugese kerkje waar ik een man zo groot en behaard als een grizzly beer aantrof met geld in overvloed maar diep ongelukkig.

  Mocht je in een God, of een ander opperwezen geloven, bedenk dan dat die genoemde graaiers hierboven in Gods ogen hun boekhouding niet op orde hebben.

 5. @5, Amstel:

  “Met macht kunnen ze doorgaans niet omgaan bij gebrek aan bewezen kwaliteit, aanzien behoor je te verdienen dus het enige wat rest is graaien en daardoor denken slimmer te zijn dan de rest.”

  Interessante definitie van onze huidige kapitalistische systeem, tevens uitleg hoe zijn we in de huidige bankencrisis geraakt.

 6. Overigens als je van dichterbij kijkt, gaat het veelal over een besloten circuit managers van ons-kent-ons maffia die mede bestaande systeem onderhouden.

 7. Het is inderdaad wrang om te worden neergezet als graaier. Het is nog véél wranger, als je met je dagelijkse boodschappen op elke cent moet letten, nooit ’n dag op vakantie kunt en bang moet zijn dat er iets in huis kapot gaat. Miljoenen mensen in Nederland leven op die rot-manier. Honden hebben ’n beter leven: die krijgen eten en onderdak zonder zorgen.

Reacties zijn gesloten.