John Lennon: it was 33 years ago today

Niet waar. Het was op 8 december (en dus niet op 7 december) 1980 dat John Lennon werd vermoord, voor zijn flatje in New York. Een fan/hater Mark Chapman schoot ‘m 4 keer in zijn rug en raakte blijkbaar 3 keer zijn hart. Iets wat met de kennis van toen tamelijk dodelijk was.

In 1980 was ik pas net een tiener en ik werd wakker met het nieuws op mijn radio-wekker. Ook fietste ik met het nieuws op een transistor-radio mijn 15 km naar school. In de klas brulde de lerares Engels dat ik de radio moest uitzetten. Beetje dom vind ik nog steeds, 33 jaar later.

Misschien belangrijker, voor mij althans, dan de dood van de persoon John Lennon, was dat dit het definitieve einde was van de kans dat de Beatles misschien ooit weer samen zouden spelen. Beetje gek uiteraard want de Beatles waren in 1980 al 11 jaar dood. Het zou echt nooit meer wat worden, ook niet met een levende Lennon.

Mark David Chapman, Lennon’s moordenaar, was en is een geflipte gek. Ik weet niet of hij al eens spijt heeft betuigd maar ik vind 33 jaar gevangenis eigenlijk wel mooi geweest. Ik zou zeggen laat hem maar vrij. Hou hem desnoods goed in de gaten, maar 33 jaar voor een moord lijkt me wel voldoende.

Chapman heeft zoals gezegd niet een einde gemaakt aan de Beatles, dat hebben de Beatles zelf gedaan. Het schijnt zo te zijn dat Lennon hoogstpersoonlijk de stekker eruit trok en dat vervolgens McCartney met de credits er vandoor ging. Kan ook andersom zijn, maar definitiever dan dit krijg je geen einde van de Beatles.

De Beatles blijven apart in die zin dat het blijkbaar hip is om te zeggen dat je de Beatles maar een jongensgroepje vindt, of de Stones veel beter vindt, terwijl ondertussen weinig bands minder externe hulp of support nodig hebben dan de Beatles. Je hoeft niet te zeggen “ik vind de Beatles best een goede band” aangezien de Beatles natuurlijk tóch altijd de meest succesvolle en de beste rock ’n rollband aller tijden zullen blijven, met de meeste invloed, de meeste fans en de meeste hits. Daar doe je helemaal niks aan.

Je hoeft verder ook niet van mij aan te nemen dat de Beatles best een goeie band waren.

Lennon’s beste vriend was jaren lang Paul McCartney. Samen veroverden zij de hele wereld. Logisch dat ze na het uit elkaar gaan van de Beatles elkaar met argusogen volgden.

Blijkbaar was Lennon erg kwaad toen McCartney in 1971 dit nummer uitbracht.

Ik vind het een briljant nummer, alleen snap ik nauwelijks waarom dit over Lennon zou gaan. Behalve dan “you took your lucky break and broke it in two”. Iets dat blijkbaar later door Macca bevestigd werd in een interview met Playboy.

Lennon was erg kwaad en schreef “How do you sleep?

Zelf vind ik dit best wel een van de mindere nummers van Lennon. De frustratie druipt er vanaf. Later zei Lennon dat het misschien wel over zichzelf ging in plaats van over McCartney. Maar dat is overduidelijk lulkoek. Dit gaat over Paul, simple as that.

Treurig dat beide ex-Beatles blijkbaar met modder moesten gooien. Ze hadden het zoveel beter kunnen doen. Alhoewel, iets beter doen dan de Beatles bestaat natuurlijk nog steeds niet.

Terugkomend op de moord op Lennon, ik begrijp hierdoor wel goed hoe belangrijk dode mensen kunnen zijn voor andere mensen. Neem een Pim Fortuyn, je kunt belachelijk maken hoe het gepeupel ging flippen omdat de Lijder dood was.

Maar voor mij is John Lennon 33 jaar na zijn moord nog steeds ontzettend belangrijk. Ook al stierf hij toen ik pas 12 was en de hele “Beatle Mania” dus niet eens meegemaakt heb.

19 gedachten over “John Lennon: it was 33 years ago today”

 1. Meer dan het missen van een reunie van de Beatles, verloren wij John’s recalcitrante karakter en een zoektocht naar een betere wereld.

 2. “Ik weet niet of hij al eens spijt heeft betuigd maar ik vind 33 jaar gevangenis eigenlijk wel mooi geweest. Ik zou zeggen laat hem maar vrij.” 1: Een vader van (Sean die toen op een leeftijd was dat een kind beide ouders zo hard nodig heeft) 2:Iemand in de rug schieten (schieten alleen al)3:Ik had go…ver,,,d Lennon in 81 zo graag live gezien in den haag (daar zou hij zijn comeback maken op een kleine world tour)4: Alleen de albums en songs na 1980 die ons zijn ontnomen. Nogmaals “Ik weet niet of hij al eens spijt heeft betuigd maar ik vind 33 jaar gevangenis eigenlijk wel mooi geweest. Ik zou zeggen laat hem maar vrij.” Dit is de meest walgelijke,verwerpelijke zin die ik ooit heb gelezen!!!!

 3. Nooit begrepen wat er nu zo groots was aan John Lennon , of dat dreinende Imagine .. als ik dat weer ergens door de een of andere neo-hippie hoor jengelen krijg ik altijd de neiging zijn of haar gitaar rond de kwelende nek te vlechten …

 4. @ Jvdheuvel, mooie thuiskomst ntuurlijk, kom je terug na de DOS-aanval, schrijf je een stuk, wordt meteen gefileerd.
  Goed om je weer terug te zien!

 5. @ Al Bakrastani, dat is dan ook precies wat daarna gebeurd is. Daar zijn we ook niet verder mee gekomen.

 6. Met alle respect na Beatles zijn er Megasrtiesten in de poparena gekomen die de pilaren voor de ontwikkeling van de popmuziek werden.
  Paul en John zijn zeker gelijk belangrijk voor The Beatles geweest.

  Daar waar Sir Paul de zoethoudertje tevens conformist van Beatles is, was John de libertarianse, tegen de Establishment gerichte vrije denker, non conformist en tevens ideoloog. Hoef je ’s een keertje alleen naar “Imagine” te luisteren om het verschil tussen deze personen te kunnen begrijpen.

  @jvdh, waar blijf je steken, man.

 7. @Herman Sloot: en welk doel dient het nog langer vasthouden van zo iemand? Je voorkomt er niet mee dat andere gekken zoiets doen,want daar zijn ze namelijk gekken voor, dat ze zoiets toch wel doen. En oneindig lang straffen is barbaars, vind ik. De enige reden om iemand te blijven vasthouden zou kunnen zijn dat je weet dat het risico op herhaling te groot blijft.

 8. @9, Laurent, je opmerking snijdt hout.

  Laten we even vergelijken hoe beschaafde landen handelen tov totalitair geneigde machthebbers.
  Neem als voorbeeld Nederland en Rusland.

  Toen de waxinelichtjes gooier zijn houdertje tegen een zwaargepantserd voertuig deed gooien, werd hij voor ongeveer jaar lang vastgehouden en dit soms ook onder streng bewakingsregime. Haast eindeloos voor het gooien van een waxinelichtje.

  Toen Teven ( ” hahaha, hokje in de computer vergeten aan te vinken” ) direct de oorzaak voor Doelmatov’s moord was, veroorzaakte hiermee Teven dat er activisten van de partij van Doelmatov onze Koning en Koningin bij hun bezoek in Petersburg met tomaten gingen bekogelen en riepen leuzen erover dat Nederland Doelmatov vermoordt heeft.
  Deze activisten werden meteen ingerekend waarbij ze voor hun optreden respectievelijk 5 en 7 dagen celstraf hebben gekregen.

  Meteen erna werden ze vrijgelaten.

 9. Al Bakrastini begrijpt het niet en heeft toch een mening. Knap!
  En inderdaad kan ik bevestigen dat hij het niet begrijpt. Nevermind.
  Ik denk dat ze zeker nog wat hadden kunnen betekenen: the Beatles
  op elke solo plaat stonden zeker wel 5 nummers die meer dan de moeite waar waren, dus John 5 Paul 5 George 3 en Rino, vooruit maar, eentje!
  Bovendien stuwde ze elkaar naar grote hoogtes, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Het was een van de meest zinloze moorden aller tijden.
  De geschiedenis heeft wel bewezen dat zijn opvolger niet voorradig is!

 10. Tja Edward ik heb een mening over het naar mijn mening talentloze gejengel van Lennon en de dwijlerige janktekst van dat wangedrocht Imagine … Ik berijp ook niet wat sommige mensen zo groots aan Wilders vinden, mag ik over hem ook geen mening hebben ??? Lennon was mijns inziens de zoveelste keizer zonder kleren .. Dat hij jullie jeugdsentiment opwekt is leuk hoor… Maar dat mensen die normaal een redelijk beeld op misdaad en straf hebben nu een man in een Amerikaanse gevangenis willen laten blijven rotten laat zien dat ze Lennon nog steeds met tienerogen bekijken … Groei eens op …

 11. @9, Laurent, je weet hoe onze Media zeer selectief en filtrerend met de nieuws omgaan.

  Eigenlijk reikt deze werkwijze van de Media naar puur bedrog omdat ze ermee de burgers geen juiste perspectief voor beoordeling bieden en/of bewust nieuws verzwijgen.

 12. En waar luistert u dan wel naar, Al Bakrastani?
  Als u I am the Walrus en Strawberry Fields Forever rotzooi vindt,
  zijn we snel uitgesproken.
  Natuurlijk mag u een mening hebben, maar als er iets over de herdenking van Hazes staat,ga ik daar ook geen denigrerende opmerkingen over schrijven,
  domweg omdat het mij niet interesseert, tenzij ik wil provoceren.
  Over opgroeien gesproken!

 13. Imagine is idd niet echt een topnummer. Maar John Lennon “talentloos” noemen is tamelijk kansloos. Zie verder het artikel hierboven.

 14. Strawberry fields , niets aan , I am de Walrus , één keer grappig , daarna vervelend , nu u Hazes noemt .. voor mij zijn beide even irritant .. Lennon en Hazes ,, met even irritante fans die hun idool nog steeds moeten herdenken … Er zijn veel getalenteerdere lijken … ( al dan niet dood ) maar dat is allemaal muzieksmaak en daar valt lang of kort over te twisten …

  Het feit dat men omdat hij nu net Lennon heeft vermoord en niet iemand anders men plotseling tegen gratie is .. dat vind ik een probleem en blijk geven van een stukje onvalwassenheid in het fan-zijn ..

Reacties zijn gesloten.