Waarom is wiet nog steeds illegaal? En tabak en alcohol niet?

Tegen beter weten in blijft Nederland vasthouden aan een streng drugsbeleid. Dat is een aanpak die bewezen niet werkt en veel geld kost. Het alternatief is er: gereguleerde teelt. (Trouw)

Snap niet dat onze regering, die met zulke tekorten kampt, niet de wietverkoop vrijgeeft en er net als bij tabak en alcohol, accijns op heft. Moet je eens opletten hoe snel dat gat gedicht is van dat tekort.

Snap ook niet dat het illegaal is. Snap er helemaal niks van! Wat is het anders dan tabak of alcohol of beiden tegelijk? Ik weet het niet.

Alleen hik ik aan tegen wat er in de alinea hierboven staat; ‘gereguleerde teelt’. Is weer zo’n Nederlandse term waar ik de kriebels van krijg. Brrrrrrr!

 

13 gedachten over “Waarom is wiet nog steeds illegaal? En tabak en alcohol niet?”

 1. Vroeger ging altijd de mare rond dat legalisering niet mocht van de VS. Maar in de VS is wiet in bepaalde staten al meer gelegaliseerd dan in Nederland. Het Nederlands wietbeleid is voor mij ook compleet onbegrijpelijk.

 2. @1
  Weet je, momenteel zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken gaande, waar de _mogelijke_ heilzame/ genezende werking die Cannabis _kan_ hebben tegen kanker wordt onderzocht. En niet alleen kanker. Denk ook aan het behandelen van schizofrenie (Cannabidiol dempt). Een hele waslijst aan _mogelijkheden_, die nu/ eindelijk op een professionele wijze worden onderzocht.

  Denk jij dat die onderzoeken door ‘zij die van dat prachtplantje genieten’ worden bekostigt? De gebruikers betalen voor die dure onderzoeken? Of ook door de organisaties die jij heel simplistisch ‘big pharma’ noemt?

  De link die je maakt met ‘big pharma’ plaatst je buiten iedere discussie, over dit plantje met meer dan 50.000 mogelijkheden (dixit o.a. Ben Dronkers). Wentel maar lekker verder in je opgedrongen angstbeelden en complottheoriën. Of liever nog: informeer je beter of zoek gepaste hulp.

  _
  Keira, het is ook te bespottelijk voor woorden dat Cannabis en Hasj niet gewoon vrij worden gegeven. De geschatte winst, voor de schatkist, ligt op ong 1 miljard Euro. Alles is aanwezig, van zaadje tot zakje om het in te verkopen bij prima verkooppunten. Het enige wat nodig is, is het legaliseren van een product. Iets wat m.i. decennia terug al had moeten plaatsvinden.

  Een tijdje terug stond er op Huffington Post een interesant artikel, van Glen Braunstein. Gaat dan vnl. over de USA, maar ok.

  http://www.huffingtonpost.com/glenn-d-braunstein-md/marijuana-facts-fiction_b_2575507.html?utm_hp_ref=science&ir=Science

  Of deze
  http://www.alternet.org/news-amp-politics/study-booze-damages-brain-pot-does-not

  XTC?
  http://www.psypost.org/2011/02/thc-protects-nerve-damage-ecstasy-4132

  Over de geschiedenis van dit idiote verbod, verwijs ik met alle liefde & respect naar http://www.mediwiet.nl/info/oorsprong-van-het-verbod-2/

 3. “De ontwikkelingen lijken, lijken sterk zelfs, de verkeerde kant op te gaan. Maar tenslotte, wis en zeker, zal tolerantie het winnen van repressie. ‘We shall overcome’!”
  Dat waren de woorden van Dries van Agt toen hij in 2009 de Cannabis Cultuurprijs in ontvangst nam: http://www.youtube.com/watch?v=O5Tox-32CIY. Van Agt is degene die het gedoogbeleid heeft gefabriceerd. In 2010 hield hij een toespraak op het 2e Cannabis Tribunaal van de VOC (Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod), zie http://www.youtube.com/watch?v=BVBcfQs9d0Q, waarin hij nogmaals zijn zorgen uit en er aan herinnert dat het toendertijd de bedoeling was dat legalisering de volgende stap zou zijn.

  @3: Op dit moment mag mediwiet alleen door artsen worden voorgeschreven in zeer ernstige gevallen waarin niets anders helpt. Het is niet zo heel gek om daar een lobby achter te vermoeden, al is er kennelijk ook een tegenlobby gaande. Als het over tabak gaat, schijnt iedereen overtuigd te zijn van het bestaan van 2 enorme lobbies – dus waarom hier niet?

  Mediwiet is bovendien heel erg duur en wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed. Gezien de prijs en het huidige strikte beleid jegens coffeeshops is het niet vreemd dat sommigen daar dan toch weer brood in zien. Als er al een lobby gaande zou zijn, dan kan het best zijn dat die voor mediwiet en tegen legalisering van coffeeshops is.

 4. Vergelijkbare vraag : Waarom mogen tabaksjunkies wél in het openbaar hun drugs gebruiken , maar word iemand die op een bankje een shot zet of een lijntje snuift door de politie lastiggevallen ?? 🙂

 5. Een zeer kort antwoord: de wereldeconomie schijnt niet zonder de witwaspraktijken van drugsbendes te kunnen. Met een permanente oorlog tegen drugs wordt de waarde ervan op peil gehouden.
  natuurlijk vinden veel mensen drugs niet netjes. Maar om Chomsky aan te halen: zodra politici het over moraliteit hebben, gaat het in werkelijkheid om geld.

 6. @1 als er ook maar enige helende werking uitgaat van cannabis, had de big pharma het plantje allang gepatenteerd.

 7. @9: Da’s nou net het listige: iets wat in de natuur groeit kun je niet patenteren (tenzij je het dus voor elkaar weet te krijgen dat niemand het mag telen behalve jij).

 8. @9, er zijn genoeg voorbeelden. Cannabis stond tot ver in de jaren twintig gewoon in de boeken van de artsen, eigenlijk tot de uitvinding van bruikbare kunststofvezels.

 9. Ondanks dat de VVD nu niet meer onder het conservatieve juk van ex-coalitiepartner CDA zit gaan ze gewoon door met hun eigen liberale gedachtengoed te verkwanselen. Waar is de tijd dat de VVD vond dat mensen nog voor zichzelf mochten beslissen?
  Ik zie inderdaad niet in waarom ze een hoop geld laten liggen aan accijnzen op gelegaliseerde drugs en miljarden!!! belastinggeld verspillen aan de jacht op weerloze groene slachtoffers.
  Tenzij dus inderdaad de farmamaffia (je kan het ontkennen, maar dat lijkt me nogal naïef) ernstig tegenlobbyen, daar schijnen VVD-ers erg gevoelig voor te zijn… 😉

 10. @9 De farmaceutische industrie probeert er natuurlijk al wel op te duiken dmv patenten op sativex. Een medicijn met geisoleerde bestandsdelen patenteren kan namelijk wel.

  @12 In de VS zijn het inderdaad de farmaceutische industrie, de alcohol-industrie, geprivatiseerde handhavingsinstellingen en geprivatiseerde gevangenissen die lobbyen voor drugsverboden. In Nederland zijn lobbygelden niet transparant en is het dus lastiger dit hard te maken.

Reacties zijn gesloten.