Dwangarbeid nu ook voor mensen met WW

WILLEN IS KUNNEN
WILLEN IS KUNNEN
Behalve het onder dwang inzetten van mensen in de bijstand bestaat er ook een wet die WW’ers kan dwingen om “passend” werk te aanvaarden. De zogenaamde PAWA (Passend Werk Aanbod). Wat is passend werk? Alles. Zwaar onderbetaald? Geen probleem. Zwaar onder je niveau? Geen probleem. 3 uur reistijd? Geen probleem. Het is slikken of stikken.

Je hebt het “passende” werk maar te aanvaarden want anders wordt je uitkering gestopt. Krijg jij een probleem op je passende werk, bijvoorbeeld een arbeidsconflict? Uitkering gestopt.

Ondertussen gelden voor dit soort dwangarbeid uiteraard dezelfde bezwaren die er voor die van de bijstandsgerechtigden gelden: het allergrootste bezwaar is uiteraard dat mensen worden gedwongen om middels onderbetaling reguliere banen weg te concurreren.

Het is heel simpel: zonder deze dwangarbeid zouden er meer banen zijn, met betere beloning. Maar ja, met dwangarbeid heb je uiteraard meer controle over je personeel, en dat is weer goed voor werkgevers en overheid.

Dit is overigens uiteraard maar schijn, ik denk namelijk niet dat je dwangarbeiders topprestaties voor je gaan verrichten, of loyaal aan je zijn. Een werkgever die met dwangarbeiders werkt levert sowieso dus een kut-product. Aan de schandpaal met die bedrijven en de politici die dit mogelijk maken.

Lees meer over de PAWA bij Doorbraak.

13 gedachten over “Dwangarbeid nu ook voor mensen met WW”

 1. Aan gezien prostitutie legaal is, vraag ik me bij dit soort verhalen altijd af of ze je ook een ‘passende baan’ als prostituee kunnen aanbieden. Nou ben ik van nature een ontzettende ouwehoer, maar toch…

 2. Sowieso is die slavernij, WW of steuntrekker, bruine terreur. Toch gaat dit wéér een stapje verder, aangezien WW een verzekering is waar je premie voor betaald hebt.
  Dit zeg ik uiteraard zonder deze twee groepen verschillend te “zien”.

 3. Euh,.. ik zoek al 3 jaar, tevergeefs (nee, ligt niet aan brieven of CV)
  Ik ben te oud (37) heb 2 kleine kinderen,
  geen passende ervaring of doelgerichte opleiding (altijd in het sociale of kinderwerk gezeten, beide wegbezuinigd)
  Ik beschik niet over een certificaat dat je nodig hebt om aan de lopende band te staan, ik kom er bij de PTT niet tussen, achter de kassa willen ze me ook niet, alle krantenwijken zijn al voorzien en in de 3 jaar dat ik nu zoek zijn er welgeteld 5(!!!!!) vacatures in mijn huidige werkveld langsgekomen waarvoor ik natuurlijk weer over gekwalificeerd was,.. zucht.

  Dus euh,.. dwangarbeid? Ik ga dolgraag voor het minimum loon aan de slag, 40 uur in de week. Dan houd ik nog steeds €900 netto over(dat is minus de kinderopvang) Das nog altijd meer dan ik nu heb na het aflopen van mijn WW.

  Doe mijn zo’n baan! Waar kan ik inschrijven?

 4. @6:

  De PTT ? Is al tien jaar weg hoor. Je bent aan het zeiken, verder niks. Jij wil helemaal niet dolgraag zo’n “baan”.
  Welk certificaat heb je niet om aan de lopende band te kunnen staan?

  En vooral dat…zucht.. hè.

  Ben je overgekwalificeerd? Rot toch op, dat geldt tegenwoordig helemaal nergens meer voor.

 5. @7 Ik ben blij voor je dat je dat zo ziet. Dat zal het leven een stuk makkelijker maken.
  Ik geloof dat ik zelf heel goed weet wat ik wil en ja, ik wil WEL zo’n baan.

  En nee, tuurlijk ben ik niet over gekwalificeerd, dat is gewoon het zoveelste afwijs smoesje net als; Andere kandidaat past beter bij het profiel, n.a.v. het overweldigend aantal reacties hebben we een strengere selectie kunnen maken.

  De een noemt het dwangarbeid, de ander noemt het werk. Wat ik me afvraag is waar ze die banen vandaan gaan halen. Er zijn momenteel 100.000 banen beschikbaar voor 650.000 werklozen las ik laatst bij het CBS. Daarvan zijn de meeste vacatures in de technische branche.
  Vapro A/B zo heet trouwens dat certificaat om aan de lopende band te mogen werken.

  En je hebt gelijk, ik zou niet moeten zuchten, morgen weer een nieuwe kans om op zoek te gaan naar een leuke uitdagende vacature.
  Thnx!

 6. @8:

  Fijn hè, al die mensen in die PAWA- “banen”? Die moeten niet klagen hè?

  Sluwe trol.

 7. @8, misschien kun je aan de slag als Kapo op één van die fijne werkplekken….
  Met jouw ideeën ben je daar vast heel goed voor eh….gekwalificeerd.

 8. Dus, als je wil werken dan ben je een sluwe trol of een kapo,..? ok. Weer wat geleerd.

  Whahahaha

 9. Je moet gewoon ff een baantje zoeken. Willen is kunnen. Ik werk toch ook? Kan jij het vast ook wel.

 10. “Ik ga dolgraag voor het minimum loon aan de slag, 40 uur in de week.”

  Vrijwilligerswerk, doe het – gelijk vele anderen.

Reacties zijn gesloten.