Eerherstel voor Indonesië-weigeraars

Graag aandacht voor het volgende: Nederlanders die destijds weigerden om in Indonesië tijdens de zogenaamde “Politionele Acties” kampongs in de fik te steken en burgers af te knallen worden nu, 65 jaar na dato, nog steeds beschouwd als misdadigers. En dit terwijl we nu zo langzamerhand het er toch wel over eens zijn dat de enige misdaad in deze context de Nederlandse koloniale oorlog in Indonesië was. Het heeft even geduurd maar alleen malloten ontkennen dit tegenwoordig nog. Deze weigeraars zijn dus geen misdadigers, maar helden. Dat verdient wel enige erkenning:

Maassen en Van Luyn moesten vlak na de Tweede Wereldoorlog onderduiken omdat ze niet wilden meewerken aan het onderdrukken van de voor onafhankelijkheid strijdende Indonesiërs. Ze werden uiteindelijk veroordeeld, kwamen in de gevangenis terecht tussen NSB-ers en andere collaborateurs, raakten hun burgerrechten kwijt en belandden in een maatschappelijk isolement. “Een paar jaar mochten we niet meer stemmen. En toen we ons stemrecht weer terugkregen, hebben we daar nooit gebruik van gemaakt”, zeggen ze strijdbaar. De staatsrepressie die ze hebben ondervonden, heeft hen diep getekend. Maar ongebroken en vastberaden als ze zijn, eisen ze na 65 jaar alsnog eerherstel. (Lees verder op doorbraak.eu)

Deze mensen hebben hier hun hele leven onder geleden. Hoe ingewikkeld kan het zijn voor de Nederlandse overheid om daar nog iets positiefs tegenover te stellen? Blijkbaar onmogelijk.

2 gedachten over “Eerherstel voor Indonesië-weigeraars”

  1. Prima plan mensen die niet meedoen aan oorlogsmisdaden verdien alle respect kan je van dat KNIL tuig niet zeggen. Maar in dit NSB landje zal wel weer de waarheid voor fictie worden aangezien.

  2. Ben het volledig mee eens. Dit zijn mensen die met de gebruikelijke nazi-meute niet hebben meegelopen.

    In een ontwikkelde, moderne maatschappij zouden ze probleemloos eerherstel kunnen krijgen.

    Hier raken we een van de diepste onbesproken wortels van de Nederlandse maatschappij en de afgrijselijke, misdadige colloniale verleden waarover is het absoluut verboden om te spreken. Omerta!

    Waarom denk je dat de Gonsalves prijs in het leven geroepen is? De collaborateurs oftewel hun relaties zitten op alle belangrijke posten nog.

Reacties zijn gesloten.