Groningen: flyeractie tegen bobopraatjes over “iets terugdoen voor je uitkering”

In Groningen vond op 8 april een door het Groninger Forum georganiseerd debat plaats over “iets terugdoen voor je uitkering”. Het bobo-achtige gehalte van de praatjes van de sprekers stond in schril contrast met het strijdbare protest tegen dwangarbeid, in de vorm van actieflyers (pdf) die Doorbraak-activisten en anderen ter plekke uitdeelden.

De organisatie van de bijeenkomst had geen bijstandsgerechtigde als spreker uitgenodigd. De discussie ging dus over ons, in plaats van met ons. Divosa-voorzitter en voormalig Gronings wethouder René Paas, FNV Lokaal-medewerker Beate de Ruiter en onderzoeker Thomas Kampen mochten uitgebreid het woord voeren, onder leiding van Hans Harbers. De publieke opkomst viel tegen, wat niet zo heel verwonderlijk was, aangezien vijf euro entree meer is dan een gemiddelde bijstandsgerechtigde per dag te besteden heeft. Wel waren wij er, verontwaardigde werklozen, onder wie ook Doorbraak-leden, wij over wie de heren en de dame van het panel zouden gaan praten. We stonden aan de deur en deelden flyers tegen dwangarbeid uit. Ook de sprekers pakten de flyers aan. Ze vouwden die dubbel, terwijl ze onderling bespraken hoe en wanneer ze hun praatjes over ons zouden kunnen gaan verkondigen. We sloegen de zogenaamde ‘ereplek’ op de eerste rij van het publiek, blijkbaar het hoogst haalbare voor mensen die niet alleen “afstand tot de arbeidsmarkt” hebben, maar ook voldoende afstand tot de welgestelde middenklasse behoren in te nemen, resoluut af. Als we geen spreker mochten leveren, dan hoefden we ook geen eerste rij als goedmakertje. We namen geen genoegen met minder dan volwaardige deelname aan het panel. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

2 gedachten over “Groningen: flyeractie tegen bobopraatjes over “iets terugdoen voor je uitkering””

 1. Vreemd dat veel tokkie’s (PVV’ers doorgaans) zelf een WWB uitkering genieten (door links bevochten) dat die voorheen altijd of CD of VVD hebben gestemd en nu PVV. En dat ze denken dat dit (iets terug doen voor je uitkering) alleen geld voor buitenlanders of iets dergelijks. Anders snap ik niet waarom ze altijd op hun eigen ondergang hebben gestemd al die jaren en dat nog steeds doen.

  Maar zo is de rechtsmens. Kompleet van het padje af en nooit zelf willen nadenken over de dingen. VOETJEBAL! PWNED! lalalala! Minder! Minder! Minder!… VOETJEBAL! Broodje Bal! BIERBUIK! BIERBUIK! Roken moet Roken moet!
  VOETJEBAL! Minder! Minder! Minder! 130km/h 130 km/h. Het lijflied van hersendood Nederland.

  Meer zit er niet tussen de oren.

 2. En of rechts volkomen van het padje af is ?

  Nou kijk zelf maar:

  Van Rey toetst integriteit wethouders

  En we weten nog dat je als VVD’er enkel een aflaatje moet tekenen dat ze integriteit verklaring noemen en je kunt gewoon verder schobbejakken.

Reacties zijn gesloten.