9 gedachten over “Hoe kon een doorsnee Duitser uitgroeien tot massamoordenaar (2/5)”

 1. Hoe konden Roosevelt, Churchill, Stalin, De Gaulle, Eisenhower, massamoordenaars worden ?
  Het aantal Duitse doden in en door de tweede wereldoorlog is een elf miljoen.

 2. @1 Dat was een reactie op de groeistuipen van het lelijke gedrocht voortgekomen uit het huwlijk van nationalisme en xenofobie: het nationaal-socialisme.

 3. Pjotr, je vergeet mao nog he, het grote voorbeeld van links.
  Het vreemde is, rechts denkende mensen willen oplossingen met weinig geweld, gooi grenzen dicht en gooi criminele nieuwkomers eruit, dan neemt de onrust af in de maatschappij en bevordert dat de integratie van nieuwkomers die wel wat van hen leven willen maken.
  Maar nee, links wil dat de grenzen open blijven en alle misbaksels uit de hele wereld hier welkom zijn, ook oorlogsmisdadigers uit Afrika die hier volop zitten bv.
  Links kiest er dus voor om het probleem te laten groeien en de ergernis toe te laten nemen, die dus ook ten koste gaat van de welwillende immigrant.
  Links kiest dus voor escalatie ipv oplossingen.

 4. @John. Kun je mij uitleggen welke bijdrage Mao heeft geleverd aan de dood van 11 miljoen Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog?

  (Het aantal Duitse slachtoffers is overigens rond de 7 miljoen, waarvan tweederde militairen. Het exacte aantal is nog steeds onderwerp van discussie, maar varieert van de 6 to 7,5 miljoen Duitse slachtoffers, met inbegrip van de Duitse Joden. Maar dit terzijde.)

  In dit kader is de opmerking “rechts denkende mensen willen oplossingen met weinig geweld” nogal cynisch. (Om een understatement te gebruiken!)

 5. Deze colleges van de gerespecteerde spreker zijn de moeite waard mede omdat ze in populaire taal worden gehouden wat voor onze hap-snap sociale begrippen van groot belang is.

  In de tweede deel heb ik zeker het woord conformisme gemist.

  Moordende Conformisme.

 6. Mijn internetverbinding (mobiel usb 2G) is te zwak om dit college te kunnen volgen. Dit komt omdat ik wegens K-dag Oranjeland ben ontvlucht. Maar ik doe een gok: ‘groepsgedrag’!

  Het eerste college heb ik ook niet kunnen volgen, maar ik weet bijna zeker dat de hulpvaardige rol van de Joodse Raad aan de Duitsers (lees Presser’s Ondergang) niet of nauwelijks belicht is geworden door deze docent.

 7. Of Mordadige Sociale Conformisme.

  Iets wat de Westerse cultuur sterk kenmerkt, over culturele tradities gesproken.

  @Leo, jou vraag zal actueler worden mbt de derde deel denk ik.

 8. Ik zie er naar uit en hoop dat ik de lezingen nog ens on-line kan bekijken. Wat betreft mijn vraag over de JR: ik heb hier een (vermoedelijk ingekorte) digitale versie van Presser’s Ondergang, waaruit de ruim 50 bladzijden over de collaboratie van de Joodse Raad olv van Prof. Cohen en Asscher kennelijk zijn geschrapt. Wel zijn enige verwijzingen blijven staan, zoals o.a. onderstaande beschrijving van de Joodse kampleiding in Westerbork:

  ‘Zeker ontbraken in Westerbork niet enkele positiva, maar het ligt voor
  de hand dat in deze Nederlandse eindhalte het negatieve veel sterker overwoog; nog meer dan in de activiteiten van de Joodse Raad, nog onverbloemder, moet men misschien zeggen, onthulde zich hier de afgrijselijke werkelijkheid der collaboratie, waarmee ook hier een steeds kleiner aantal Joden een steeds groter aantal hielp wegvoeren, een afschuwelijk middel, om zichzelf te redden, een middel, alleen
  daardoor al afschuwelijk, omdat het ook hier bij voortdurende toepassing bij velen welhaast ontaarden moest in een doel en het karakter kreeg van een taak, verricht met stiptheid en toewijding’.

  Het originele werk staat thuis en ik zal dat stuk (ongeveer pag 350-400 in Deel I) met genoegen scannen voor geinteresseerden.

Reacties zijn gesloten.