22 mei, Amsterdam: rechtszaak tegen Zwarte Piet

Aanstaande donderdag vindt de zogeheten bodemprocedure plaats in de rechtszaak tegen Zwarte Piet. De zaak begon in het najaar van 2013 met bezwaren van critici tegen de racistische karikatuur, waarna een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam volgde en vervolgens een kort geding bij de rechtbank. Doorbraak roept tegenstanders van Zwarte Piet op om de nieuwe rechtszitting, die openbaar is, bij te wonen. Wees er op tijd bij, want er is beperkt plaats. Rechtszaak tegen Zwarte Piet Donderdag 22 mei, vanaf 10:30 uur Parnassusweg 220, Amsterdam De anti-racistische strijd tegen de knecht van Sinterklaas heeft in 2013 flink terrein gewonnen. In 2014 is dat protest al vroeg in het jaar losgebarsten. Op 22 februari vond namelijk de inspirerende kick-off plaats van de kick-out van de racistische karikatuur. “Op 5 december 2014 vieren we de afschaffing van Zwarte Piet”, zo klonk het strijdbaar in een zaal vol anti-racisten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

4 gedachten over “22 mei, Amsterdam: rechtszaak tegen Zwarte Piet”

 1. Was decennialang Sinterklaas, zeg maar vanaf het begin van onze multiculturele maatschappij. Heb alleen in alle eerlijkheid met name ervaren dat dit kinderfeest steeds meer ook een feest werd van de zgn andere culturen hier. Dat het zelfs, met name in de tijd dat ik in Nederland was (denk dan zeker aan de steeds meer multiculturele intocht) er toe bijdroeg dat zwart, welke kleur dan ook en blank hier in die decennia ook steeds makkelijker met elkaar omgingen.
  Met oorspronkelijke christelijke mentaliteit, die zelfs al in koloniale tijden zo af en toe duidelijk protesteerde tegen koloniaal gedrag, zijn Pieten geen knechten maar vrienden. Bij altijd voorkomende racistische opmerkingen van kinderen, heb ik meteen persoonlijk met al mijn bisschoppelijk gezag (ahum!)ingegrepen en mag verwachten dat alle volwassenen dat doen. Daar hebben we de VN niet voor nodig!
  In al die jaren zijn trouwens alle woorden en veel gebruiken van dit feest. resterend uit koloniale tijden, onverstaanbaar en onbegrepen geworden of zonder meer verdwenen. Sinds Nederland de laatste jaren weer duidelijk meer racistische trekjes krijgt (ligt dat misschien ook al aan een PVV?) komt tot mijn -niet zo belangrijke- leedwezen ineens (Zwarte) Piet ook weer onder vuur. Ben (als bij de aanhang van de PVV) benieuwd, hoe breed dat door de Nederlandse multiculturele maatschappij gedragen wordt en hoeveel weerstand het gros van de Nederlanders tegen dit nieuwe soort racisme kan bieden.
  Wat mij betreft ga je zitten rommelen aan een Sinterklaasfeest. Besef dan wel goed wat er met gerommel aan feesten mis kan lopen, en verander zaken dan zo slim en verstandig dat het kinderfeest zelf geen gevaar gaat lopen. Zeker kinderen, en al helemaal multiculturele kinderen, gun je zo’n multicultureel feestje! Je moet die snoetjes in alle kleuren eens zien!

 2. Weet je wat het is?

  De pvv en de tokkies en racisten riepen steeds…ONS feest ONZE cultuur!!!
  Daarom kreeg sinterklaas een ranzige bijsmaak erbij!

  Als het een landelijk item is om te vieren dan is het feest OOK van Andere culturen!
  Maar de tokkies riepen sinterklaas uit als hen eigen volksfeest voor en door hollandse mensen zonder andere culturen!
  Wie wil zich schamend als bedelaar mee doen met het feest wat wordt gezien als blank PVVfeest?

  Daarom van pvv toegeigende feesten kan je niet daarom spreken van feest voor iedereen!

 3. De Nederlandse rood wit blauwe vlag is van iedere nederlander!
  De pvvwil met misbruik van de nederlandse driekleuren insinureren dat dat een racisten eigen is…NEE stop met misbruik van onze vlag vieze pvv

 4. Kinderfeest jawel,
  Kleinde kinderen maakt het geen ene moer uit of de pieten geel oranje of zwart zijn,als men de ouders..leert dat pieten wat veegjes! Roetop het gezicht hebben leren hun kinderen ook dat sint en piet zonder de pikzwart geverfde toet met dikke rode lippen en gouden oorbellen ook kan,een klein kind zal er echt niet om huilen…een volwassen vent van 50 zag ik janken en roepen blehh blehhh onze zwarte piet is weg onze cultuur onze kinderen….nee ouwe valse jankerd JIJ zelf wil zwarte piet en gaat pvv jankend achterna grote gek!

  Gelukkig is sint niet verplicht ofzo en kunnen ouders ZELF bepalen hoe ze of ze het willen vieren of niet.

Reacties zijn gesloten.