Verstandig besluit: geen demonstraties in Haagse volkswijken

Geen nazi-mars in de Schilderswijk. Geen nazi-mars in Transvaal. Geen ISIS vlaggen in die wijken. Maar gewoon: rust. We hadden het eerlijk gezegd wel verwacht van Van Aartsen. Desalniettemin blijft ons aanbod staan om onze solidariteit met wijkbewoners te betuigen wanneer er een ransdemo in hun wijk wordt aangekondigd. Dat kan over twee maanden in een Haagse volkswijk zijn. Maar het kan wat mij betreft overal zijn. En het kan wat mij betreft ook na die twee maanden zijn. No pasaran.

Niet alleen in Den Haag, gewoon nergens. Niet nu, en ook niet over twee maanden. Geen ge-marcheer in volksbuurten.

Op het Malieveld juich ik daarentegen alle demo’s toe. Pro-ISIS, anti-ISIS, pro-Gaza, pro-Israël. Met alle denkbare vlaggen die men maar wil. Zo vaak als men maar wil. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En het is ook fijn dat we dan kunnen zien wie er allemaal pro-Isis of pro-NSB of whatever zijn. Dat soort dingen verbieden is het achterlijkste dat je kan doen. Want dan weet je namelijk niets.

29 gedachten over “Verstandig besluit: geen demonstraties in Haagse volkswijken”

 1. Stel dat er een opstand komt tegen het smerige rechtse beleid, dan zou ik toch graag naar het Binnenhof kunnen wandelen om eieren te gooien, ik noem maar wat. Kan Van Aartsen met eventuele jurisprudentie in de hand zomaar gaan verbieden.
  En dat geldt dan direct in het hele land.

  Alle beperkende maatregelen werken vroeg of laat vrijwel altijd tégen links. Ik snap ook wel dat de Schilderswijk dit gedonder niet wil, zet dan maar 10.000 agenten in colonne langs de huizen ter bescherming van de wijk. Maar een verbod? Nee, ik denk niet dat het goed is. Als tegen de mensen in de wijk uitgelegd zou worden waarom deze keuze wordt gemaakt vraag ik mij af of ze nog vóór een verbod zouden zijn.

 2. Nou zeg!
  Zowiezo hoef je met een doos eieren niet te gooien op het binnenhof kan nooit.
  En dat verbod ter bescherming van de burgers van de schilderswijk chapeau,goed besluit!

  Haatzaaien moet verboden worden..en protesteren tegen beleid van een regering of tegen schilderswijk burgers is iets heel anders.
  Tot nu toe is er nog geen eitje gegooid op het binnenhof ALS men dat zou willen..protesteren tegen iets of met opzet gebalde vuistcolonnes in een wijk marcheren zijn twee verschillende dingen.

 3. Jurisprudentie krijg je nooit meer weg en zal vroeg of laat tegen links worden gebruikt en er zal steeds vaker geprobeerd worden de betreffende uitspraak ruimer te interpreteren, zo werkt het nu eenmaal.
  Het zaaien van haat zoals jij het noemt krijg je absoluut niet weg met het verbieden van een demonstratie op een bepaalde plek.

 4. Ik neem aan dat er een toetsing zal worden gevraagd aan een rechter, door welke partij dan ook.

  Ja, dat mogen burgemeesters nu ook al, en er is niets zo breed inzetbaar (ook in de toekomst) als “de openbare orde is in gevaar”. (#Ferguson). Een Staat die (nog) rechtser wordt zal er vaker ge/misbruik van gaan maken.

  Die soort situaties voorkom je niet met verplaatsing is mijn mening, maar goed, je denkt er anders over. We zullen zien hoe deze zaken zich ontwikkelen op langere termijn.

 5. Goed om te horen dat er toch nog mensen blij zijn dat er Pro IS(IS) aanhangers in dit land wonen en die ook toejuicht als ze gaan demonstreren ergens op het malieveld. Bedenk wel dat dit de precedent voor elke demo tegen wat dan ook. De bedreiger bedreigende partij hoeft alleen maar met iets te dreigen wat riekt naar een confrontatie die gepaard kan gaan met geweld en hupa demo gaat niet door. Dat vind ik een enge ontwikkeling eerlijk gezegd.

 6. azazel625

  Dit heeft Jeroen nergens beweerd, en dat je een stukje van mijn visie daarbij gebruikt doet vermoeden dat je uit een trollenhol gekropen bent.
  Azazel zal ook een bewust gekozen nick zijn.

  Ach kijk, een artikel van je hand:

  “PRO PATRIA WORD GEORGANISEERD TEN ONRECHTE IN EEN HOEK GEDUWD

  [ Links denkend Nederland lijkt wel op onderlinge afspraak een gezamenlijke tegenaanval uit te voeren tegen de anti IS(IS) beweging Pro Patria wat in het Nederlands staat voor “Voor Vaderland” deze naamkeuze is kennelijk wel heel slecht bevallen bij de schrijvers van sites zoals Krapuul, Anti Fascistische Actie en de opinie site en tevens VARA aanhangsel Joop.nl.]

 7. LRD, het Binnenhof is nauwelijks een woonwijk, dus evt. precedenten gelden niet.

  azazel625, jij en je beweginkje voor het vaderland moeten eens leren consequent te zijn. Als je prat gaat op je vrijheid van meningsuiting, geldt dat voor iedereen. Zie Art. 1 van de Vaderlandse Grondwet dat Goddank nog steeds van kracht is. Gelijke behandeling van gelijke gevallen. Dus ook extremistische idioten van alle slag mogen hun mening kond doen. De gemeente bepaalt de voorwaarden en heeft voldoende reden aan te nemen dat de openbare orde in gevaar is als de ISIS-idioten, of hun partners in crime NVU, PVV, Identitair Verzet, Pro Patria, etc. in een woonwijk gaat lopen demonstreren.

  Enfin, je zegt het zelf: http://2.bp.blogspot.com/-l0zBhCFY-2E/U-uDS7YVMtI/AAAAAAAAAao/YB6SV4kW4GQ/s1600/boek.jpg

  Verder moet je nodig een cursusje begrijpend lezen volgen. “Op het Malieveld juich ik daarentegen alle demo’s toe. Pro-ISIS, anti-ISIS, pro-Gaza, pro-Israël. Met alle denkbare vlaggen die men maar wil. Zo vaak als men maar wil. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed.”

 8. Let maar op mijn woorden, dit gaat zich tegen iedereen keren om welke demonstratie dan ook, waar dan ook. Of ie nu op het malieveld wordt gehouden of van mijn part ergens op het strand. Een of meerdere personen die om wat voor reden het niet kunnen verkroppen dat die demonstratie word gehouden, kan of kunnen op die manier die hele demonstratie laten afblazen omwille verstoring van openbare orde. Kortom hoe schiet je in je eigen voet.

 9. … kunnen op die manier die hele demonstratie laten afblazen omwille verstoring van openbare orde.”
  Die mogelijkheid was er altijd al en is nu niet aan de orde.
  Een demo verbieden is iets heel anders dan voorwaarden stellen. De Pro Patria-demo wordt niet verboden. Er wordt een voorwaarde gesteld: niet in een woonwijk.

 10. En bovendien: waar moeten die door jullie gehoopte 10.000 deelnemers hun azijn gaan pissen?

 11. Wat een flutdiscussie is dit weer geworden door zo’n trol. In feite is dit een heel belangrijk onderwerp in verband met de te verwachten toename van dit soort gedoe.

 12. Ja dat filmpje heb ik een paar keer gezien. Denk je dat dit soort smeerlappen zich houden aan: naar het Malieveld jullie? Ook als ze op grotere schaal georganiseerd zijn?

  Het lijkt me zinvol om na te denken over wat we dan doen en wat we van de overheid kunnen verwachten/vragen/eisen, ook, en misschien juist, in woonwijken.
  Nog afgezien van het weghalen van de oorzaken van dit gekrijs, maar dat is een heel ander verhaal(onderwijs, sociaal-economisch, media etc.).

 13. @LRD je moet geen bezoekers van een koffiehuis confronteren met een nazimars voor hun deur. Dat is het punt.

 14. Ik vind een burgeroorlog niet ondenkbaar. Die wordt, vrees ik, niet uitgevochten op het Malieveld.

  Morgen denk ik verder, nu moet ik naar bed van de zuster -P

 15. Ik heb de stoottroepjes van die burgeroorlog al jaren geleden in mijn wijk gezien , Blanke ” helden ” op hun brommertje die hoofdoeken aftrokken van alleen lopende Moslimas , niet heldhaftig genoeg om zelfs groepjes of tweetallen zo te bejegen …

 16. De stormtroepen van NVU hebben onder het toezien van toenmalige burgemeester Keizer in Doetinchem paar jaren geleden hun mars tegen buitenlanders/allochtonen kunnen houden.

  De politiechef was superslim om Artikel 1 en alle tegendemonstraties te verbieden.

  Nu willen de NVU door de Schilderswijk. Vette pech dus. Misschien moeten ze zorgen dat Keizer burgemeester van Den Haag wordt, gelijk met hetzelfde politiechef. Dan krijgen ze hun zin weer.

 17. Die azazel is een drogredenaar, maar hij heeft zo’n gratis blogje van Blogspot.nl, waar het bijna onmogelijk is te reageren.
  Het is trouwens zonde van je energie om met drogredenaars in discussie te gaan. Zodra iemand drogredenen gaat gebruiken, weet je zeker dat hij niet bereid is zijn ongelijk toe te geven. Hij zal doorgaan met valsspelen tot zijn imago beschadigd wordt. En dan verdwijnt hij gewoon zonder sporen achter te laten. Je kan altijd weer een nieuw blogje beginnen, onder een andere fantasienaam.

 18. Hoe mooi of het besluit van van Aartsen ook lijkt – tuurlijk: je moet bezoekers van een koffiehuis niet lastigvallen met schreeuwende en joelende nazi’s voor hun deur. Daar heeft Jeroen helemaal gelijk aan. – op het eerste gezicht, is het wel belangrijk te beseffen dat niet de nazi-mars aldaar leidde tot een verbod maar de reactie daarop van bewoners die duidelijk wilden maken geen nazi’s in hun buurt te tolereren. En die gang van zaken doet mij vrezen dat het besluit van van Aartsen niet zozeer is in gegeven om mensen tegen nazi-tuig te beschermen maar juist om linkse en democratische tegenkrachten de mond te snoeren opdat diezelfde nazi’s voortaan ongehinderd hun gang kunnen gaan. Zoals LRd al zei: uiteindelijk keren dit soort maatregelen zich altijd tegen links. Dus: een fout en gevaarlijk besluit van wat lijkt een wolf in schaapskleren te zijn genaamd van Aartsen.

Reacties zijn gesloten.