Israelische politie: Genoeg bewijs van omkoping en fraude door Netanyahu & vrouw

 

De Israëlische politie heeft zondag verklaard dat ze voldoende bewijsmateriaal hebben gevonden van omkoping en fraude tegen Benjamin Netanyahu en zijn vrouw in een derde corruptiezaak tegen de Israëlische premier.

Autoriteiten zeggen dat Netanyahu gunsten heeft verleend aan Israel’s grootste telecommunicatiebedrijf Bezeq Telecom Israel (BEZQ.TA), in ruil voor een meer positieve berichtgeving over hem en zijn vrouw op de nieuwswebsite ‘Walla, eigendom van het bedrijf.

Netanyahu heeft lang ontkend onrechtmatige daden te hebben gepleegd. In een toespraak in Tel Aviv aan het begin van het Joodse Hanukka-feest, beschuldigde hij de politie van aanzetten tot, wat hij beschreef als een ‘besmet proces’ tegen hem en zijn vrouw.

Netanyahu, nu in zijn vierde termijn, domineert de Israëlische politiek. Toch is hij politiek ongewoon kwetsbaar omdat de meerderheid van zijn rechtse coalitie is geslonken tot één enkele zetel.

De uiteindelijke beslissing om een ​​aanklacht in te dienen berust bij de procureur-generaal, die nog steeds afweegt of hij Netanyahu ook de twee andere corruptiezaken zal aanrekenen. Deze hebben betrekking op beschuldigingen dat Netanyahu geschenken van zakenmensen aanvaard heeft en dat hij probeerde een deal te sluiten met een andere mediamagnaat voor gunstigere berichtgeving in ruil voor het aan banden leggen van een concurrerende krant.

De meeste coalitiepartners van Netanyahu hebben gezegd dat ze zullen wachten op een beslissing van de procureur-generaal voordat ze beslissen hoe ze verder gaan.

Sommige analisten hebben gezegd dat Netanyahu druk zou kunnen uitoefenen op de procureur-generaal om twee keer na te denken voordat hij hem aanklaagt door snel verkiezingen uit te schrijven om een ​​sterker populair mandaat te krijgen. De volgende verkiezingen zijn pas in november 2019.

(bron: Reuters)