Loont misdaad?

Naar aanleiding van het rapport omtrent de Amsterdamse criminaliteit: loont misdaad?

Op school zeiden ze natuurlijk: nee. In de kerk zeggen ze: nee. Je ouders zeggen: nee. Wat ambtenaren zeggen: Nee, alleen brave knuffelburgertjes kunnen succesvol worden.

Maar als we eens niet zo emotioneel naar het verschijnsel kijken dan is de realiteit natuurlijk weer niet zwart/wit. Loont misdaad? Ja, natuurlijk!! Maar alleen als je er goed in bent. Zou het niet lonen, dan was Amsterdam nu niet voor 25 procent in handen van de maffia.

Het loont dus als je er goed in bent. En waarschijnlijk ben je er niet goed in omdat je geen psychopaat bent, neem ik aan. Maar ben je een psychopaat en ben je slim, sociaal, doortrapt, uitgekookt, roekeloos, zonder empathie, maar wel pragmatisch met verstand van zaken, ja, dan kan je een succesvolle crimineel worden. Leg jij zonder schuldgevoel een ander mens zomaar om voor een paar rotcenten? Ja, dan kan je een grote crimineel worden (of een succesvolle, multinationale ondernemer).

Een tijdje was ik mijn baantjes zat. Ik dacht toen weleens aan de criminaliteit, fantaseerde erover. Als ik nou eens een bankoverval pleeg en het een beetje netjes hou, mensen niet teveel schrik aanjaag etc., dan bespaart mij dat vele uren werk bij de bouwmarkt of een ander levenslust wegzuigend bedrijf. Als ik nou geld kon vervalsen, dat zou fantastisch zijn. Als ik de slippertjes van politici nou eens op het spoor zou komen om die uit te buiten, wat chantage of zo. Leuk en lucratief.

Ik ben nu ‘de slechterik’, omdat ik hieraan gedacht heb. Maar honderdduizenden mensen, hebben hetzelfde gedacht. Sommige doen het ook. Sommige mensen hebben geen zin in kantoor, in bazen die in je oor brullen, stapelbedden in bedompte hokken, geen zin in de gezombificeerde sleur van deze ‘samenleving’ (aandeelhoudersleving).

Ik heb het niet gedaan omdat ik zeer slecht zou zijn als crimineel. Als je dan toch kanonnenvoer wilt zijn, kun je beter het kanonnenvoer van de legale wereld dan van de mafia zijn. Beide is het geen aanrader, trouwens. Maar binnen de mafia ben je voor zover mogelijk nòg minder waard, tenzij je jezelf naar de top weet te ellebogen. Maar dan moet je letterlijk geen greintje moreel besef in je botten hebben.

Geef mensen een réden om graag naar hun werk te gaan, om hun geld legitiem te verdienen, en ze worden geen crimineel meer. Basislogica. Daar kunnen geen handboeien, cellen, politie-eenheden (die ze hebben weg bezuinigd…) en ‘rechters’ tegenop.

Kortom, armoede is de bakermat van de misdaad. En wiens beleid, heeft deze armoede ook alweer aangewakkerd? Het is een cynisch spel van machten waar onder- en bovenwereld om elkaar heen dansen, niet een sprookjeswereld van ‘recht’.