Steen voor steen: over de privatisering van gevangenissen

Overal ter wereld worden gevangenissen geprivatiseerd. Amerika en Groot Brittannië zijn de grote koplopers van deze ontwikkeling. Sociale ongelijkheden duren hierdoor niet alleen voort maar worden gevoed, waardoor het gevangenissysteem zichzelf in stand weet te houden. De massamedia draagt hieraan bij door angst te creëren. De gevangenis industrie profiteert hiervan door grote winsten te maken dankzij de arbeid die de gevangenen gedwongen moeten uitvoeren. Voor de gevangenen betekent dit: meer werken, slechtere omstandigheden, langere straffen en grote problemen bij uiteindelijke vrijlating. Voor niet gevangenen (lees: ons allemaal) betekent dit: grotere kans om gevangen gezet te worden voor langere tijden dan voorheen.

De Nederlandse overheid is hard op weg, in navolging van deze landen, om van de gevangenissen een winstgevend bedrijf te maken. Dit proces is van start gegaan met Detentiecentrum Rotterdam Airport (sinds 2010) en Justitieel Complex Schiphol Airport (sinds 2012). Nu is ze van plan een mega gevangenis te bouwen in Zaanstad die privaat gerund gaat worden. Ook hier zal er dan geld verdiend worden aan detentie, waardoor de omstandigheden voor de gevangenen er enorm op achteruit gaan, van werkslavernij tot gecontroleerd worden door flexwerkende, onervaren bewakers, onveilige situaties en slechtere leefomstandigheden. Erger nog, voor mensen die nog niet gevangen zitten is de overheid nu al bezig is wetten aan te passen die meer gevangenen (en dus meer inkomsten) garanderen voor de gevangenis met winstoogmerk.

Steen voor steen

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Dhjana

5 gedachten over “Steen voor steen: over de privatisering van gevangenissen”

 1. Hoe krijgen ze het in hun hersens hè Knutselsmurf, geld verdienen aan het opsluiten van mensen, wat een gruwel.
  Nu nog een quotum invoeren, uit te voeren door G4S, want de investeerders willen rendement.
  Overigens is dit in de VS al praktijk.

 2. en dat allemaal zonder slag of stoot; evenals dat intrekken van paspoorten etc.
  Het wordt behoorlijk eng hier.

 3. “Nu is ze van plan een mega gevangenis te bouwen in Zaanstad die privaat gerund gaat worden.”

  Ah, dus daarom de vele sluitingen van gevangenissen en het willen slopen van de Europese rechten van de mens door de VVD.

  Iemand van de VVD heeft waarschijnlijk een zak met geld gekregen.

 4. Ciavarella pleaded guilty on February 13, 2009, pursuant to a plea agreement, to federal charges of honest services fraud, wire fraud and tax evasion in connection with receiving $2.6 million in kickbacks from Robert Powell and Robert Mericle, the co-owner and builder respectively, of two private, for-profit juvenile facilities. In exchange for these kickbacks, Ciavarella sentenced children to extended stays in juvenile detention for offenses as minimal as mocking a principal on Myspace, trespassing in a vacant building, and shoplifting DVDs from Wal-mart.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Ciavarella

  Verder zeg ik nu maar even niets.

Reacties zijn gesloten.