Human Rights: van Awards tot Violators

Op de vooravond van de Internationale Dag voor de Mensenrechten loofde het actieplatform Stop The Killings de Human Rights Award uit aan Huber Ballesteros. De Colombiaanse vakbondsleider kon echter niet naar de uitreiking in de Brusselse beursschouwburg komen, omdat hij in zijn thuisland onrechtmatig achter de tralies zit. Niet voor niets hanteert het actieplatform ook een categorie Human Rights Violater.

Woensdag 10 december is Internationale Dag voor de Mensenrechten. Als opmaat reikt de Belgische mensenrechtencampagne Stop The Killings – gedragen door 56 organisaties waaronder Belgische vakbonden, ngo’s en sociale organisaties – de avond ervoor de Human Rights Award uit aan een mensenrechtenactivist uit het Zuiden.

Uit de genomineerden kozen zowel de jury als het publiek voor de Colombiaanse vakbondsleider Huber Ballesteros in de categorie Human Rights Defender. De andere genomineerden waren de vakbondsafgevaardigden van NXP uit de Filipijnen en de milieu- en mensenrechtenactivist Ruben Herrera uit Guatemala.

De award kon wegens zijn detentie uiteraard niet persoonlijk aan Ballesteros overhandigd worden. Een collega van hem verklaarde ter plekke: “De solidariteit die jullie aan ons hebben getoond geeft Ballesteros de kracht om zijn strijd vol te houden en weerstand te blijven bieden”.
‘Free Huber Now’

Free Huber Now is de slogan van een internationale campagne die vakbonden wereldwijd op dit moment voeren om Huber Ballesteros, die sinds augustus vorig jaar vastzit, vrij te krijgen. Hij werd opgepakt omdat hij een grote nationale landbouwstaking leidde. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be