Opstelten (VVD): politie moet mogen inbreken op uw computer

Ivo Opstelten van the Ministry of Fear wil weer een extra stapje richting politiestaat doen:

De politie moet internationaal nieuwe bevoegdheden krijgen om in te mogen breken op computers. Ook moet ze gegevens kunnen ophalen en vernietigen.
(…)
Hij wil die bevoegdheid gegeven voor ‘ernstige vormen van cybercrime’, maar laat in het midden wat daarmee wordt bedoeld. Ook moet het mogelijk worden om gegevens op een computer op afstand te doorzoeken en op die manier bewijs te verzamelen.

Momenteel is dat te lastig voor de politie vanwege allerlei hinderlijk fatsoenlijke wetten die zulks in de weg staan, vindt de liberale Opstelten. God beware ons, die man wil nog een volgende termijn aanblijven ook, geloof ik.

Update: De PvdA steunt dit typische VVD-plan maar al te graag in het zicht van de macht, en die schattige Jeanine Hennis-Plasschaert raakt er helemaal opgewonden van.

21 gedachten over “Opstelten (VVD): politie moet mogen inbreken op uw computer”

 1. Stel je hebt een filmpje gemaakt van meppende pliessie, hoppa, zomaar verdwenen van je computer.

  Dat ze meelezen naja, dat is een ieders goed recht, de intentie verschilt uiteraard. Maar het _ recht_ om te hacken, en bestanden weg te halen door de Staat, de dictatuur graaft zich almaar dieper in, en teruggedraaid wordt er ook nooit meer iets.

  Het zou beter zijn als die sociaal-democraten zich eens flink tweer zouden stellen tegen dit soort griezelige zaken.

  Maar nee, de VVD is slim, stelt het nu voor, ze weten dat die collaborateurs uit de PvdA hun smoel wel zullen houden vanwege machtsgeilheid.

 2. Lijkt inderdaad al bijna een proefballon. Niet in de zin, dat het misschien niet gaat gebeuren, maar om te proeven, hoe diep de PvdA bereid is te zinken…
  😉

 3. Ooit werd me vertelt dat eigendom de basis van onze kapitalistische systeem vormt. Niemand mag dus aan je eigendom komen of twijfelen, maakt niet uit of je huis, kleren, auto of computer enzovoort. Daarom hebben we altijd de communisten bestreden die deze opvatting hebben nooit met ons gedeeld.

  Nu willen dus een stelletje manipulateurs ons doen geloven dat deze basisregel van ons eigendom niet meer geldig is.

  Deze mensen willen dus het kapitalisme afschaffen, door eigendom volledig af te schaffen en een politieregime in plaats ervan gaan instellen.
  Dan mogen ze met je eigendom omgaan zoals ze willen, want je heb in wezen dan geen eigendom.

  Zijn dat communisten of fascisten?

 4. @5: Laurent:

  En ook Bits of Freedom begint wat te lullen over China enzomeer, maar niet over het feit, dat dit hele systeem wel eens door een dictatuur, dit land is ook al hard op weg, kan worden gebruikt om totale macht over alle inwoners te krijgen. Het vertrouwen in deze overheid is kinderlijk naief gevaarlijk.
  Het gaat dus om de politie, niet om de AIVD. Duizenden lieden die straks kunnen gaan koekeloeren en je computer leeghalen en besnuffelen in het landsbwuhlang.

  Lees eventueel bits of freedom in Trouw:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3332430/2012/10/16/Bits-of-Freedom-hackplan-Opstelten-schokkend.dhtml

 5. Ik vind het echt schokkend en stuitend die @JeanineHennis moet wel rieken naar een koeienvlaai geweekt in kots.

 6. Uit de update : “SP-Kamerlid Gesthuizen vindt het goed dat de minister het probleem oppakt”. Was dat niet een van de kamervragenstellers, die zich zo hogelijk verbaasden over de macht van de Amerikanen op de Amerikaanse servers van de cloud? Dit is effectief, in principe, namelijk niets anders, vrees ik.

 7. Het gaat ook helemaal niet zozeer om de waarborging nu, als wel om de oprekking van de definities later…

 8. Dat de privacy ook bij de PvdA en de SP niet echt “super” gewaarborgd is, is duidelijk. Ze hoeven er echter niet zo opzichtig dom over te doen…

 9. @12, precies Henri, daar gaat het om : de precedent (die zeker tot vele andere zal leiden) en het oprekken van de grenzen zoals gebruikelijk ze dat doen in een politionele regime – je bekt Jeanine dus goed af.

 10. Hierbij vestigt dit voorval onze aandacht op de situatie met de meerderheid van de salaristrekkers in de 2Kamer.
  Mensen die niets anders doen dan in trouwe partijdiscipline de hand opsteken, zonder dat ze iets van begrijpen, zodat baasje zijn zin in krijgt.
  Daar tegenover zit de rijkelijke salaris op tijd op eigen rekening.

  Uit dit voorstel blijkt helder dan ooit dat de meerderheid van de mensen in de 2kamer geen benul van democratie hebben.

  Er bestaat toch de mogelijkheid voor opsporingsdiensten om in elke computer te sleutelen – iets wat we met z’n allen moeten doorslikken in verband met de wet handhaving.

  Het is meer dan voldoende.

  Weg met deze openbare verklaring van het einde van de Democratie in Nederland ten bate van paar politiewolfen.

 11. @16 En om een stapje verder te gaan: de mensen die hun gekozen hebben laten zich net zo in de luren leggen. Ik ben sowieso niet onder de indruk van het democratische gehalte in Nederland. Eerder een dictatuur.Je bent vrij omdat je je in de file mag verplaatsen. Verder is er geen verschil met een gevangenis.

 12. Als de overheid op mijn computer kan en mag inbreken, om deze te doorzoeken en er bestanden van te verwijderen dan kun ze er ook dingen op zetten! Wat mij betreft is dit niet alleen een ernstige inbreuk in de privacy maar ook in mij rechten! Ik vind dit een angstige ontwikkeling en vraag mij af of de dames en heren volksvertegenwoordigers überhaupt wel op letten.

 13. @18, je let inderdaad goed op – straks kunnen ze ook ongewenste of valse bestanden op je computer plaatsen (framen) en met de omgekeerde bewijs dat de neoliberalen ruim hebben ingevoerd, moet je straks zelf bewijzen dat het niet allemaal van jou is.

  Hoe doe je dat?

 14. @19: Nexusmens:

  En probeer ook maar eens een definitie te zoeken voor het woord: crimineel. Koppel dat aan bijvoorbeeld subversief of dictatuur of regime.
  Je kan er alle kanten mee op, en meestal is dat dus in deze wereld de kant van de Rechtsen die de Linksen per definitie maar boeven vinden.

  Ze zouden zomaar ons allen hier op Krapuul staatsgevaarlijk kunnen gaan vinden, en de computers leeg willen slurpen. Briefje van een of andere pief van het OM of de korpschef van de pliessie, en geregeld is het. Ook het “op zwart zetten” van een site zal veel sneller gebeuren.

  En de volksvertegenwoordiging? die was aan het lullen over 2.9 of 3.1 % terwijl de dictatuur gestalte kreeg waar ze bij zaten. Op hun pluche. Ik klaag ze nu al aan. Ben blij dat het op het net staat zolang dat nog toegestaan is tenminste.

Reacties zijn gesloten.