Allochtonen vaker gedwongen opgenomen én toerekeningsvatbaar

Forensisch psychiater David Vinkers bestudeerde voorlopige cijfers van 2012, en kwam tot de volgende conclusie:

Allochtone verdachten met een psychiatrische stoornis worden tot wel vier keer vaker gedwongen opgenomen dan vergelijkbare autochtone verdachten van een misdrijf.
Vinkers concludeert verder dat allochtone verdachten (19 procent) vaker toerekeningsvatbaar geacht worden dan autochtone verdachten (13 procent).Dat gaat lekker zeg. Dus je wordt als allochtone crimineel vaker voor gestoord versleten, maar als dat niet zo is ben je ook gelijk toerekeningsvatbaar. Blanke criminelen zijn natuurlijk slechts ‘verwarde mannen’.

Verder zegt Vinkers:

We moeten altijd denken: wat is de achtergrond van iemand?“

Nou, dat gaat niet gebeuren hoor, onder de geldende VVD-doctrine “Meer straf en minder begrip voor criminelen”. Wel vervelend, met al die VVD-ers die voor de rechter moeten verschijnen de laatste tijd. Allemaal verwarde mannen, waarschijnlijk.

4 gedachten over “Allochtonen vaker gedwongen opgenomen én toerekeningsvatbaar”

 1. Dit doet herinneren aan de statistieken uit de VS waar de zwarte verdachten altijd statistisch anders aangepakt worden dan de blanke verdachten.

  De sociale problemen verhuizen dan naar de gevangenis.
  In ons geval naar de psychiatrie.

  Je hoeft die allochtoontjes/buitenlanders toch niet te verdragen en accepteren, weetjewel.
  Wilders heeft het reeds gezegd, ofzo.

  Of was het Bolkestein?

 2. Ja en de media doen er net zo hard aan mee. In programma’s op TV laten ze ook graag een niet wit mens zien die iets doet wat niet mag of heeft gedaan, bevestigt zo lekker de vooroordelen. Sterkt de witte mens zo lekker in zijn mening. Kan hij/zij daar lekker aan vast houden, wel zo rustig.

  Inmiddels weten we dat de politie anders reageert op mensen die niet roomblank zijn (is onderzoek naar geweest, dus is nu echt zo!) en nu psychiatrie ook al. En dan maar volhouden dat er niet gediscrimineerd wordt?

 3. Men hoeft er toch niet gelijk een moreel oordeel (zoals inderdaad Wilders zou doen) over te geven. Want als het nou waar zou zijn, moet je wel verder gaan onderzoeken, waaraan dat zou liggen. Met negeren los je ook niets op of gewoon ontkennen.

 4. @2 Keira, “Ja en de media doen er net zo hard aan mee. ”

  Door deze algemeen heersende sfeer wordt de conclusie onvermijdelijk afgedwongen dat Discriminatie en Racisme (ik ben het mee eens dat Etnicisme het beter beschrijft, maar o.a. de internationale wetten zijn nog steeds ouderwets geformuleerd) in Nederland kenmerkend zijn voor het functioneren van de Nederlandse maatschappij.

  Dit is gewoon de waarheid.

Reacties zijn gesloten.