Kijk die Rijksoverheid eens voor paal staan

Wietpas vervalt, maar de Heilige Oorlog Tegen Wiet (© – VVD/CDA) gaat onverkort door. Wat een superoplossing was dat toch:

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil met gemeenten de daadkrachtige aanpak van overlast en (georganiseerde) criminaliteit rondom coffeeshops continueren. In de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland is het aantal drugstoeristen en de daarmee gepaard gaande overlast sterk afgenomen door toegang tot coffeeshops alleen toe te staan aan ingezetenen van Nederland (ingezetenencriterium). De landelijke invoering van het zogeheten ingezetenencriterium per 1 januari 2013 wordt dan ook doorgezet. De clubpas vervalt vandaag (LOL).

Citaatje uit een publicatie van Rijksoverheid met de titel “Opstelten zet met gemeenten aanpak overlast coffeeshops door”.

8 gedachten over “Kijk die Rijksoverheid eens voor paal staan”

 1. Volgens Opstelten vormde de wietpas (het zogeheten besloten clubcriterium) een “drempel […] voor ingezetenen om cannabis te kopen in de coffeeshops” – maar voor het ingezetenencriterium geldt dat blijkbaar niet, dat benoemt hij slechts als een succes. Als instrumenten voor het I-criterium noemt hij: “[h]et tonen van een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning in combinatie met een uitreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA)”. Ik zie eigenlijk geen noemenswaardig verschil tussen de varianten mèt en zonder wietpas, qua drempel.

 2. Het verschil is dat het regeerakkoord gemeenten de ruimte biedt om de controle van coffeeshopbezoekers in overleg ‘zo nodig gefaseerd’ en ‘aangesloten bij het lokale coffeeshop- en veiligheidsbeleid’ uit te voeren. Anders gezegd, Opstelten laat het beleid aan de gemeentes over, op de vraag of het voor buitenlanders in de toekomst mogelijk is om wiet te kopen in Ned. coffeeshops antwoordde hij vanmorgen in het journaal letterlijk “”Dat is uuuh, in theorie uuuh, mogelijk.”

 3. Ik vraag mij af indien je een proefproces zou beginnen omtrend het geen van opstelten verplicht stelt omtrend het geven van een inschrijving van het bevolkings register opdat je gebruik mag maken van het legaal kopen van u wietje .Ik denk dat hij dan een probleem heeft omtrend de privecy .Maar ja daar heeft hij zogezegd toch schijt aan .

 4. Het is en blijft een ondoordacht monstrum, enkel gebaseerd op (VVD) kolder en volstrekte waanzin vanuit de onderbuik van bepaalde ‘gelovigen’. Oh, en enkele subsidiesponsen.

  De opgevoerde argumenten van “onze” dames/ heren politici staan veelal haaks op de feiten, naar voren gebracht door menig wetenschappelijk onderzoek – wereldwijd.

  Los van dat…vandaag las ik weer een oprisping van een of andere CDA’er, Roskam ofzo. Ging over de zgn. afstandscriterium van 250-350 meter van scholen waar minderjarigen heengaan, welke nu deels wordt los gelaten.

  Alsof die kinderen wiet/ hasj mogen kopen, in een coffeeshop. Min. leeftijd is al jaren 18 jaar notabene!

  Het percentage verslaafden (waaraan?) onder schoolgaande jeugd is hoog. En dus, volgens deze gehersenspoelde godsdienstwaanzinnige idioten, moeten minderjarige kinderen maar niet worden geconfronteert met de aanwezigheid van een coffeeshop nabij hun school.

  Werkelijk, sommige politici moeten zich niet bezighouden met het drugsbeleid. Deze mensen hebben aantoonbaar problemen met hun denkvermogens. En dat maakt dan ook nog eens landelijk beleid. Een gotspe.

  Naast deze waanzinnigen, staan/ stonden dan ook nog eens VVD’ers, zoals de leugenachtige wezel Ard van der Steur.
  http://i50.tinypic.com/353b1ns.jpg
  https://twitter.com/ArdvanderSteur/status/198139899042471937

  Uittreksel register ter identificatie? Kassa voor de overheid, niets meer of minder! Drie maanden “geldig”, dus vier keer per jaar zo’n belachelijk papiertje halen. Tel uit je geparasiteerde winst. Legaliseren en *goed regelen* levert uiteindelijk meer op.

  @3; je hoeft je dat niet af te vragen, wanneer jij je eens daadwerkelijk een beetje in deze materie gaat verdiepen. Er lopen momenteel enkele rechtzaken. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid meerdere volgen. En dat niet alleen vanwege ‘privAcy’. Ik ga verder maar niet op je reactie in.

 5. Oh, ook zo’n fijne. Wiet met een percentage van 15.1% THC, zal worden gezien alszijnde “harddrugs”. Zelfde classificatie als cocaïne en opiaten.

  Opiaten worden volop verstrekt aan volwassenen (en kinderen!), in de vorm van pijnstillers en andere op recept verkrijgbare bagger.
  Menig Nederlander is een problematische gebruiker van deze. Maar wiet met een percentage van meer dan 15% mag dus niet meer worden verkocht, in een coffeeshop. Zelf kweken of naar een straat-/ huisdealer, dus. Way to go, overheid!

 6. #2 heeft gelijk: Leiden heeft vandaag al aangekondigd er niet mee te gaan werken: http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/11/leidse-coffeeshops-uurtje-later-open. “Net als voor de wietpas geldt dat het de oplossing is voor een niet-bestaand probleem”, aldus de burgemeester. (Dat geldt helemáál voor het afstandscriterium, aangezien de shops pas om 16:00 u (binnenkort 17:00) opengaan.)

  Ik begrijp alleen nog steeds niet hoe ze het probleempje met de Opiumwet hebben opgelost. Vorig jaar kwam uit een uitspraak van de Raad van State naar voren dat het ingezetenencriterium niet kon worden ingevoerd, want in strijd met de Opiumwet, die een absoluut verbod op de verkoop van softdrugs kent. M.a.w. iets wat illegaal is (& slechts wordt gedoogd) kun je niet reguleren. Ik zie zo gauw niet hoe ze die plooi eruit gestreken zouden hebben.
  (Iets met het I-criterium niet in de APV opnemen, maar in de Opiumwet. Dan blijft het probleem nog steeds overeind, lijkt mij. Enfin, see for yourself: http://dirkzwageroverheid.nl/2011/07/07/gebruik-van-het-ingezetencriterium-bij-bestrijding-drugstoerisme-is-in-strijd-met-de-opiumwet/#more-2247 (onder kopje opiumwet)).

 7. “…aangezien de shops pas om 16:00 u (binnenkort 17:00) opengaan…”

  Open ‘mogen’. Het later opengaan van coffeeshops, zou er ‘toe moeten bijdragen’ dat mensen die (momenteel) over een reguliere baan beschikken, ‘pro-actief’ gaan solliciteren (- naar niet bestaande, althans zeer lastig te verkrijgen werkgelegenheid, notabene!

  Lokaal mogen ‘de gebruikers’ hiero iets vroeger ‘gaan blowen’, dan zullie daaro in Leiden. Maar dat terzijde.

  Ik ga emigreren naar Urugay of Mexico! Als niet blower zijnde.

Reacties zijn gesloten.