En nu wachten we op de 1e lynchpartij door sociale media

Volgens prof. Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zullen we over niet al te lange tijd onze eerste door de sociale media aangewakkerde lynchpartij mogen meemaken:

De hoogleraar vreest dat de rechtsgang in het gevaar zal komen door het publiceren van namen en foto’s. “Nu begint de vervolging al in de media en dat leidt in de toekomst tot een heksenjacht of lynchproblemen. Opstelten en Teeven moeten beter dan nu duidelijk maken dat burgers zich bewust blijven van hun rol in de rechtsstaat.” (RTL)

Daar hoef je inderdaad geen hoogleraar voor te zijn, om dat te zien aankomen. Lekker opgehitst door geenstijl zitten manhunten. Epic! Zou Flatsch Flaterschnotter zeggen. TROLOLOLO OLOL zou Bert Brussen zeggen in de Volkskrant. En wat zeggen de mensen dan: ja als justitie de daders niet vindt dan zullen wij het wel moeten doen. En straks als de eerste verdachte aan een boom bungelt dan zeggen ze: ja als justitie de daders niet straft…….

En zo zakken we rustig af naar de (pre-)middeleeuwen.

8 gedachten over “En nu wachten we op de 1e lynchpartij door sociale media”

 1. Een (staatsgesteunde) Rechtse Paranoia zal altijd ergens op uitlopen.

  De Kristalnacht herdenking is niet toevallig.

 2. [ Opstelten en Teeven moeten beter dan nu duidelijk maken dat burgers zich bewust blijven van hun rol in de rechtsstaat ]

  Goed voorbeeld doet goed volgen.

 3. Dat willen Teeven en Rutte toch graag: dat het grauw en het plebs, Henk en Ingrid met hooivorken en touw vermeende daders zelf wel even een (dodelijk) lesje leren?
  Anders kan ik de tot geweld aanzettende uitspraken van beide VVD-drollen niet interpreteren.

 4. ”En zo zakken we rustig af naar de (pre-)middeleeuwen.”
  En wie zegt me datdat slechter is dan het rechtssysteem dat we nu hebben. Lynchpartijen, zoals ook de Sharia worden tenminste door de (belangen van) gewone burger gecontroleerd. Het vigerende alleen door de (belangen van) elite. Dat is ook precies de reden dat echte (gevaarlijke) criminaliteit 0 wordt bestreden en alle rechtscapaciteit wordt gebruikt om (ongevaarlijke) fatsoenlijke burgers te bestrijden. Een meer sophisticated systeem juich ik toe (bv door burgers gekozen rechtspraak – 3e macht) maar die is er nu niet.
  Wolk

 5. @6 “Lynchpartijen, zoals ook de Sharia worden tenminste door de (belangen van) gewone burger gecontroleerd.”
  Helaas zijn die belangen niet altijd even duidelijk. Lynchen werd voornamelijk in het Zuiden van de VS toegepast en wel bij een bepaalde bevolkingsgroep. Sharia wordt in sommige gebieden vooral bij een bepaalde sexe toegepast. (Overigens hebben de meest gangbare vormen van Sharia weinig met lynchen van doen.)
  Wat bedoel je eigenlijk met 3e macht? Voor zover ik weet bestaat er in Nederland de scheiding tussen de legislatieve, judiciele en executieve machten.

 6. @7 Inderdaad de belangen zijn niet altijd even duidelijk, maar kun je wel bekritiseren. Ik pleit daarom wel voor een Sharia 2.0 Bij de vigerende rechtspraak is het verboden de onderliggende belangen (corruptie) te bekritiseren. Ik heb het geprobeerd en je wordt automatisch terugverwezen naar de bekritiseerde (corrupte) instantie. Die is namelijk bij wet (2e macht) niet corrupt. Cirkeltje rond.
  3e macht – judiciële macht (rechtspraak)
  De drie machten functioneren in Nederland m.i. praktisch als een macht en dan nog niet eens gecontroleerd door het stemhokje maar door de gevestigde industrie.

Reacties zijn gesloten.