Sternhell: ‘Wie nalaat xenofobie en racisme te bestrijden collaboreert met ultra-rechts’

Het woord op dit blog is vandaag aan de Israëlische politieke wetenschapper Zeev Sternhell. Sternhell (geb. 1935), en opgeleid in Jeruzalem en Parijs, is één van de beste kenners van Europese radicaal rechtse (c.q. fascistische) bewegingen ter wereld. Hij is een aanhanger van het Israëlische vredeskamp en laat al langer een waarschuwende stem horen tegen de (ultra)rechtse tendensen in de Israëlische politiek. Het onderstaande stuk is een waarschuwing tegen de gevaren van radicaal rechts  – zowel in Israël als in Europa – en het liegt er niet om. Het verscheen op 1 november in de krant Haaretz. De vertaling is van mij.

Vorige maand kwam op een weekend een duizendtal leden van de Franse Parti Socialiste, onder wie partijleiders en ministers,  bijeen in Parijs om te discussiëren over het Front National, een radicale rechtse partij die volgens recente opiniepeilingen op het punt staat haar aanhang aanzienlijk te vergroten. Het doel van de conferentie was om tot een beter begrip te komen van het fenomeen Front National en de historische en intellectuele wortels ervan, en om methodes te ontwikkelen om etnisch en racistische nationalisme te bestrijden.
Als we kijken naar wat er heden ten dage aan de hand is, moeten we een simpel feit onder ogen zien: chauvinistisch, racistisch rechts is een integraal deel van de Europese cultuur en een element dat is ingebouwd in het Europese etnische en culturele nationalisme. Ook moet we ons realiseren dat de opkomst van chauvinistisch, racistisch rechts in de 20ste eeuw niet een toevallig product was van de Eerste Wereldoorlog en de crises die als gevolg ervan uitbraken. Veel mensen stellen nu de verontrustende vraag: zijn we getuigen van een terugkeer naar de jaren dertig? ………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Abu Pessoptimist

5 gedachten over “Sternhell: ‘Wie nalaat xenofobie en racisme te bestrijden collaboreert met ultra-rechts’”

 1. Zegt iemand (niet Al B. maar de wetenschapper) die in een land leeft waar de Palestijnen als tweederangs burgers worden behandeld en de mensen in de bezette gebieden als slachtvee….

  Volgende !

 2. Zeev Sternhell is het kompas dat het Westen was verloren.

  Uiteindelijk komen steeds meer aanvullingen aan de definitie van de Westerse cultuur. Het volgende hoort steeds op de eerste pagina van schoolboeken vanaf vierde klas te staan:

  “..chauvinistisch, racistisch rechts is een integraal deel van de Europese cultuur en een element dat is ingebouwd in het Europese etnische en culturele nationalisme. Ook moet we ons realiseren dat de opkomst van chauvinistisch, racistisch rechts in de 20ste eeuw niet een toevallig product was van de Eerste Wereldoorlog en de crises die als gevolg ervan uitbraken. ”

  Ne, inderdaad, omdat het intrinsiek een structureel aanvullend element van de Westerse slavernijcultuur is.

 3. @3 de vakken geschiedenis en Maatschappijleer in de boeken waarvan jouw opmerkingen geplaatst zouden kunnen worden zijn al jaren wegbezuinigd ..

 4. @4. oeps sorry, dacht ik tot op heden dat de neoliberalen alleen het fatsoen, normbesef, cultuur, moreel en ethiek als niet winstgevend, hadden wegbezuinigd.

  Dus nu het onderwijs ook erbij.

Reacties zijn gesloten.