Wilders verslaan (1): politici gaan het niet voor ons doen

Wilders is wéér een grens overgegaan en komt openlijk uit de kast als fascistisch volksmenner. Eerst veranderde hij het gecodeerde racisme tegen moslims in een openlijk racisme tegen Marokkanen. Nu zette hij de volgende stap, stookte zijn volgelingen op en voerde ze aan in ‘het roepen om ‘minder Marokkanen’. De schok is groot en leidt tot veel terechte woede. De vraag is: hoe maken we van woede effectief tegenspel.

De escalatie ging snel, Wilders haalde steeds duidelijker uit naar Marokkanen als bevolkingsgroep. Eerst zeggen dat mensen die op de PVV stemmen, daarmee vragen om “als het kan wat minder Marokkanen”. Kort erna dit nadrukkelijk en bondig onderstrepen: “Hoe minder Marokkanen, hoe beter”. En op verkiezingsavond was het geen uitspraak meer van Wilders  alleen, maar een gebrul van aanhangers in klassieke nazi-stijl. Wilders: “Willen jullie, in deze stad en in Nederland, meer of minder Marokkanen?” “Minder!” schreeuwen aanhangers in de zaal. Zestien keer. Vervolgens Wilders, minzaam: “Nou. Dan gaan we dat regelen.” Dit gebeurde niet in een onderonsje in besloten kring. Nee, dit gebeurde voor het oog van camera’s, voor het oor van microfoons. Journalisten werden intussen op die PVV-samenkomst kort gehouden en met een touw uit een groot deel van de samenkomst gehouden. Een NRC-fotojournalist mocht er niet eens in. Vrijheid, nietwaar?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

9 gedachten over “Wilders verslaan (1): politici gaan het niet voor ons doen”

 1. Kijk in Rotterdam is nu leefbaar de grootste..Ronald sörensen zat daar ook bij medeoprichter hij zegt 100%achter wilders uitspraken te zijn,ze zullen ongetwijfeld nog dikke maatjes zijn die leefbaar collega’s met hem.

  En dat gezever over…het VOLK heeft gestemd…heel Rotterdam?wie is volk?wie mag zich hét Rotterdamse volk noemen?is daar patent op?
  Ook Wilders rept volk volk en dan ook nog de Nederlandse vlag misbruiken..DIE VLAG IS VAN ONS ALLEMAAL..Laat dit niet symbool voor Wilders zijn deze driekleur gebruikt ie steeds,is geen zelf eigendom van hem,gebruik bruin voor je PVVviezigheid

 2. In de discussie over de uitspraak van Wilders is het uiterst merkwaardig dat die niet gaat over het probleem, criminaliteit bij een groep mensen van buitenlandse afkomst met de Nederlandse nationaliteit, maar over of je mag zeggen dat je genoeg hebt van die criminaliteit, en als dat niet verandert, dat ze dan maar naar het land van herkomst moeten gaan.
  In de wijk Kanaleneiland van Utrecht was het zo ver dat, als je met een laptop onder de arm van je kantoor naar de auto op het parkeerterrein liep, je blij mocht zijn ongedeerd met laptop bij de auto aangekomen te zijn.

 3. Piterfries, wat Wilders op de avond van 19 maart heeft gezegd ging niet over criminele, werkloze, extremistische, etc. Marokkanen, maar over Marokkanen in het algemeen. Dat hij dat achteraf probeert te specificeren, onder andere door steeds op zijn partijprogram te wijzen, is semantisch gelul en doet niet ter zake. Eerst je aanhangers opjutten en dat dan, buiten het gehoor van die aanhang voor de camera proberen recht te lullen werkt niet meer.
  Woon je op Kaanoaleilaand of heb je het van horen zeggen?

 4. Van horen zeggen….

  Zo komt de anekdote van…mijn blonde dochter wordt elke dag voor hoer uitgemaakt door moslims en met hoofddoek niet.ook vaak voorbij.

 5. Of..mijn zoon moest jaren wachten op een huis en hij heb een goeie baan hij werk ook en Hunnie kreeg zo een huis helemaal ingericht..hoor je ook vaak herhaald worden

 6. De bewuste uitspraak van Wilders is een zeer verkleind versie, met hoop op maatschappelijk-sociale acceptatie, van het oude xenofobe Nederlandse Psalm: ” Liever minder buitenlanders!”, omdat er ” te veel zijn”. (Moet je nadenken, hoor – ongeveer 7 miljard!)

  In de afgelopen jaren hebben tientallen duizenden Nederlanders dit uitspraak zoveel mogelijk in privé-gesprekken geuit en Wilders die goede oren heeft, reageerde meteen erop in zijn kennis “wat onder de bevolking speelt”en kwam dus met een wat aangepaste uitspraak die tot een wat kleiner groep beperkt zou moeten zijn om het effect goed te kunnen evalueren.

  In wezen gaat het om het rechtse xenofoob adagio: ” Minder buitenlanders!” ( waar ook menig autochtonen de allochtonen tussen in zeker rekenen)

 7. Ja en ook minder laagverdienenden,minder homo’s,minder gehandicapten,minder halfbloed,ja ja zo ging het toen hetzelfde..Eerst burgers met bepaalde religie en afkomst toen de rest.
  Oja Wilders gaat met le pen toch?die tegen homo’s is?
  Oké dan komt deze groep ook nog aan de beurt denk ik

 8. @Piterfries
  [n de wijk Kanaleneiland van Utrecht was het zo ver dat, als je met een laptop onder de arm van je kantoor naar de auto op het parkeerterrein liep, je blij mocht zijn ongedeerd met laptop bij de auto aangekomen te zijn.]

  Ik heb van 1985 tot 1995 in Kanaleneiland gewoond,er mijn boodschappen gedaan en er tot 1996 gewerkt.
  Marokkaanse jongens in de tienerleeftijd droegen regelmatig mijn boodschappentassen naar huis en hebben geholpen met onze verhuizing.
  Ik heb één hoogst onaangenaam voorval meegemaakt in Kanaaleiland in 1993:
  Een Marokkaanse jongen werd uitstappend uit de sneltram (de halte bij het winkelcentrum) belaagd door maar liefst 4 witte controleurs: hij wilde niet eerst zijn vervoerbewijs tonen alvorens uit te stappen. De 3 mannen en 1 vrouw achtervolgden hem op straat. De vrouw greep hem bij zijn arm en begon tegen haar collega’s te gillen “kijk uit, hij heeft een mes” terwijl de jongen zijn handen (zonder mes) omhoog stak.
  Er restte mij niets anders dan mij tussen hem en zijn belagers in te wurmen en te roepen “hoe kom je er bij dat hij een mes heeft, jullie willen hem alleen maar in elkaar slaan”.
  Toen ik thuisgekomen, mijn relaas deed, vonden mijn man en zoon dat ik te veel risico had genomen: voor hetzelfde geld hadden die nazi’s mij ook in elkaar kunnen slaan, maar daar denk je op dat moment niet aan.

  Dus: Piterfries: er zijn maar 2 mogelijkheden:
  -Of je liegt dat je barst en je kent Kanaleneiland alleen uit wilde, opgeklopte batavierenverhalen
  -of je bent een van miese,racistische, van vooroordelen barstende mannetjes die, zijn laptop extra stevig vasthoudend, uit zijn kneuterige kantoor stapt (Verkeer&Waterstaat?)angstvallig om zich heen spiedend naar “enge Marokkaantjes” loerend, naar zijn kleinburgerlijke middenklasse auto sprint en van z’n leven nog nooit “goedemiddag” of “hoi” tegen die jongens heeft gezegd.

 9. @Neel, die “anekdotes” zijn inderdaad overbekend en minstens zo onwaar:

  Mijn toenmalige Marokkaanse buren in Kanaleneiland hebben uiteraard geen van allen hun huis “helemaal ingericht” gekregen.
  Ik vermoed dat de oorsprong van het verhaal gebaseerd is op het feit dat mijn (Marokkaanse) buren wat grotere gezinnen hadden.
  Wanneer dan de kinderen groot zijn, komen er op een bepaald moment meer salarissen binnen. Dan kun je inderdaad meer spullen voor je huis kopen. Die heb je dan ook nodig: met meer mensen bijvoorbeeld een grotere koelkast en wasmachine. Zo komen dan de rare verhalen de wereld in.

  De verhalen over de dochters, die op grond van hun blonde haar voor “hoer” worden uitgemaakt, zijn ofwel verzonnen of die dochters gedroegen zich echt hoerig, wat niets met haarkleur te maken heeft.
  Mijn goudblonde schoondochter werd in de buurt altijd “zuster” genoemd, toen men eenmaal wist dat zij verpleegkundige was in het nabijgelegen ziekenhuis.

Reacties zijn gesloten.