De onzin van Teeven – het Kamerdebat

65.000 Asielzoekers zouden er volgens Teeven afgelopen woensdagavond dit jaar naar ons land komen. Ik heb over die uitspraak dit artikel geschreven de volgende dag onder de kop: De onzin van Teeven over 1.000 asielzoekers per week.

Dit stuk gaat over het Kamerdebat wat daar meteen donderdagavond op volgde. Hoe zelfs tijdens het debat Teeven de Kamer misleidde en hoe de Kamer daar intrapte en zelfs aan meedeed. Hoe het NOS-journaal in de leugens trapt en de Volkskrant. Natuurlijk ook Wilders. En over een brief vol onjuiste informatie die Teeven naar de Kamer stuurde.

Ik schreef dat het ging om de gegevens van april volgens Teeven en daarom schreef donderdag al dat we dat al twee weken geleden wisten.

Teeven zei in het debat echter het volgende:
In de maand april was dat 40%. In de eerste twee weken van mei is ruim de helft, tussen de 56% en de 62%, van de asielstroom afkomstig uit Eritrea.’

Dat is dus iets anders want twee weken geleden en bij Eén op één had hij het over eind april. Maar hoe komen we dan aan 65.000?
Als er nu verder het jaar iedere week duizend bij zouden komen dan komen uit op een 42.000, maar dat doet Teeven niet. Hij ziet een stijgende lijn en die trekt hij door naar de rest van het jaar en dan rolt daar ergens een getal uit van 65.000.
Wat een rekenkunde. Je kan niet op grond van drie weken waarneming maar doortrekken naar de rest van het jaar.
Teeven had helemaal niet hoeven te komen met die 65.000, maar een brief kunnen sturen naar de Kamer waarin hij de nieuwe cijfers naar voren brengt. Als je echter met 65.000 aan komt zetten dan krijg je precies het effect wat je wilt krijgen. Je weet dan dat je zelden een vraag krijgt van de journalist van hoe je dat dan wel berekend hebt, maar die gaat meteen in op hoe erg dit wel niet zou zijn en dat is precies wat er gebeurde.

Lees verder bij de bron van dit artikel

Via Flip van Dyke

1 gedachte over “De onzin van Teeven – het Kamerdebat”

 1. Mijn dank aan de heer van Dyke voor zijn klare taal en heldere feiten – iets wat voor de Tweede Kamer salaristrekkers blijkens erg moeilijk te bevatten is. Zo ver over het niveau van de Tweede Kamer.

  De misleiding die op dit sujet te bewonderen is, is reeds eerder als methode ter misleiding van het publiek gebruikt: in geval van bijvoorbeeld de Gezondheidszorg.

  Paar jaren geleden toen men uit rechtse kant VVD-CDA een totalitaire neoliberale reforme in de Goed functionerende Nederlandse Zorg wou invoeren, kwam men op de proppen met een soort gelijk onderzoek waar men helemaal erop los cijfertjes naar de onoverzichtelijke toekomst van 2030 deed extrapoleren. Ineens bleek dat de Gezondheidszorg in de toekomst over tientallen jaren waar gebruikelijk koffiedik kijken is honderden miljarden zou gaan koste.

  Precies hetzelfde type misleidende rekenmethode als in bovengenoemde “tsunami” aan immigranten werd ook toen met betrekking tot het Gezondheidszorg gebruikt. Fantastische cijfers over de “toekomst”.

  Het resultaat kennen we inmiddels allemaal – onze Nationale Gezondheidszorg werd direct aan een junta van zorgverzekeraars verkocht.
  Iedereen voelt tegenwoordig het resultaat ervan met uitzondering van de allerrijksten.

Reacties zijn gesloten.