Onvoldoende bewezen dat etnisch profileren niet structureel voorkomt

Cultureel antropoloog Sinan Çankaya fileert een recent onderzoek naar etnisch profileren in Den Haag.

De Universiteit Leiden concludeerde recent dat etnisch profileren niet structureel voorkomt in Den Haag. Agenten zouden doorgaans objectieve en rechtvaardige motieven hebben om mensen te controleren, beweren de onderzoekers. De bewoners ervaren daarentegen discriminatie door de politie. Hoe moet dit onderzoek nu worden beoordeeld?
Mijns inziens biedt het onderzoek van de Universiteit Leiden onvoldoende bewijs voor de stelling dat etnisch profileren niet structureel voorkomt in Den Haag.

Hoewel het onderzoek zonder meer aantoont dat politiewerk complex en ondankbaar werk is, zijn een aantal belangrijke componenten van etnisch profileren niet bestudeerd.
Al met al denk ik dan ook dat er onvoldoende bewijs is voor de conclusie dat etnisch profileren niet structureel voorkomt in Den Haag. En voor de duidelijkheid, ik stel niet dat etnisch profileren wel structureel voorkomt in Den Haag. Mijn argument is vooral dat op grond van het bestaande onderzoek het doorslaggevende bewijs niet is geleverd.

Lees het hele artikel bij Zaman Vandaag

1 gedachte over “Onvoldoende bewezen dat etnisch profileren niet structureel voorkomt”

  1. Het is onmogelijk te bewijzen dat iets niet voorkomt, alleen door het tegendeel te bewijzen kun je aantonen dat iets wel voorkomt. Dat tegendeel is kennelijk nog niet bewezen.

Reacties zijn gesloten.