Noirauds: Neen! Geen excuses voor blackface en racisme

Neen! Geen excuses voor blackface en racisme. Elk jaar in Brussel is er een viering van de Noirauds – een groepje witte mensen met zwart geschminkt gelaat en rode lippen, die de koloniale tijden willen herbeleven. In een België dat weigert haar koloniaal verleden te erkennen, is dit fenomeen niet neutraal.

Elk jaar tijdens de carnavalsperiode doorkruisen de leden van de vzw “Conservatoire Africain – Koninklijk Werk Wiegjes Prinses Paola”, ook de “Noirauds” genoemd, het centrum van Brussel. Met een zwart geschminkt gelaat en rode lippen, gekleed in een bont kostuum met witte kraag zamelen de Noirauds geld in voor goede doeleinden bij Brusselse restaurants.

Racistisch, denkt u? Discriminerend? Offensief? Voorbijgestreefd?

“Zeker niet”, zo informeert de stad Brussel ons. Het is gewoon “een sympathiek initiatief dat een woordje uitleg verdient omdat het anders misschien een beetje verkeerd begrepen wordt!”

Dus laten we de oorsprong van de Noirauds, hun zwart geschminkte gelaat en bijhorende tooi even uitleggen. Opgericht in 1876, kiest de organisatie, voor een kostuum die, in hun eigen woorden, de manier waarop “het volk zich de Afrikaanse edellieden inbeeldt” nabootst. Bij het kostuum hoort ook schmink die zogenaamd, een dubbele functie heeft, nl, : “zich op een vrolijke manier te laten opmerken” en “de anonimiteit van de inzamelaars te bewaren”. De kostuum-keuze van de Noirauds is onafscheidelijk verbonden aan de Belgische kolonisatie, die in hetzelfde jaar nog in gang werd gezet door de ‘Internationale Afrikaanse Vereniging’ van koning Leopold II. Echter, de term “kolonisatie” verschijnt op geen enkel moment in het discours van de vzw of van de Stad Brussel. Integendeel, men spreekt over “verkenning” en “ontdekking”. (Lees verder bij de bron van dit artikel)