Racisme is niet normaal – ook niet na 15 maart

Vanavond 15 maart hielden enkele tientallen anti-racisten een spontane demonstratie door de Nijmeegse binnenstad, om duidelijk te maken dat de strijd door gaat, welke uitslag de Tweede Kamer-verkiezingen ook opleveren. Hier het praatje dat Doorbraak-activist Mathijs van de Sande halverwege de tocht hield. De demonstratie kan je terugkijken op Periscope.

Voor de definitieve verkiezingsuitslag moeten we wellicht nog even wachten tot morgenochtend. Maar goed gaat die uitslag sowieso niet zijn. Steeds meer politieke partijen – zoals de VVD, het CDA, maar ook het nieuwe Forum voor Democratie – hebben de afgelopen jaren de extreem-rechtse, nationalistische retoriek van Wilders overgenomen. Racisme en uitsluiting worden door een steeds groter deel van de Nederlanders ‘normaal’ gevonden. Eén ding is duidelijk: vanuit Den Haag valt de komende jaren niets te verwachten. Willen we dat het groeiende racisme in onze samenleving wordt bestreden, dan zullen we het zelf moeten doen. En daarom gaan wij vanavond nog de straat op.

De afgelopen weken hebben politici ons voortdurend willen dicteren wat volgens hen ‘normaal’ of ‘fatsoenlijk’ is. Het schofferen van mensen met een migratieachtergrond is ‘normaal.’ Islamofobie en racisme zijn ‘normaal.’ Iedere dag het Wilhelmus zingen is ‘fatsoenlijk’. Het criminaliseren van minderheden is ‘normaal’. Dat vluchtelingen op weg naar Europa verdrinken in de Middellandse Zee; dat sommige wetten en mensenrechten wel gelden voor de één en niet voor de ander; dat het van je culturele achtergrond of etniciteit afhangt welke kansen je krijgt in het leven – als we deze politici moeten geloven is het allemaal heel normaal.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak