Van circus naar politiecel en eruit: verslag van een actievoerder tegen Pegida

Circus Pegida – een als anti-islam-groepering vermomde fascistenbende – deed afgelopen zondag, 7 mei, Tilburg aan, en werd in haar spektakel verregaand door het bevoegde gezag en haar al dan niet geüniformeerde en betaalde knuppelfunctionarissen – ook wel bekend als ‘de politie’ – verregaand ondersteund. Agenten omringden in groten getale de kleine groep Pegida-fascisten die in optocht door de stad liepen. Agenten joegen op actievoerders die tegen Pegida leuzen riepen en die Pegida verbaal aanvielen. Politie deed haar best om het Pegida-spektakel zo ongestoord mogelijk te doen plaats vinden door het protest tegen Pegida zo grondig mogelijk te verstoren. Gelukkig had de politie daarbij geen volledig succes: er is wel degelijk hoorbaar en nadrukkelijk tegen de gifspuiters van Pegida actie gevoerd. Wat volgt is mijn persoonlijk verslag, als één van de antifascisten die aan het anti-Pegida-protest meedeed, hardhandig is gearresteerd en net als dertien van zijn medestanders enige tijd heeft vastgezeten.

AFA Noord-Brabant had een oproep verspreid om Pegida tegen te werken, door fluitconcerten, het laten zien van posters met anti-Pegida-teksten en wat er verder te bedenken viel. Ik nam daar zelf aan deel als deel van een handvol actievoerders, en in kleine groepjes gingen we naar het verzamelpunt op het Stadhuisplein. Onderweg zagen we al politie de boel in de gaten houden. We kwamen al iemand tegen die ons waarschuwde dat op het Stadhuisplein de politie ook al stond; die was er net vertrokken.

Aangekomen op het Stadhuisplein zagen we inderdaad politie, maar nog niet heel veel. Enkele tegenstanders van Pegida waren er al, het werden er geleidelijk meer totdat er tussen de tien en vijftien mensen aanwezig waren. Politie reed langs, met meerdere ME-bussen. Intussen begonnen wij onderling te praten over wat we konden doen. Lawaai makend zo dicht mogelijk bij Pegida komen, dat even verderop, op het Willemsplein zou samenkomen voor hun demonstratie die voor twee uur was aangekondigd. Maar het was net half één geweest. De politie had dus alle tijd om… ja, om wat precies? Zouden ze ons insluiten en van te voren elke actie beletten? Hoe lang was het zinnig om daar te blijven rondhangen?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)Via:: ravotr

1 gedachte over “Van circus naar politiecel en eruit: verslag van een actievoerder tegen Pegida”

  1. Pingback: Van de zijkant bekeken: PEGIDA in Tilburg, 7 mei | Krapuul

Reacties zijn gesloten.