Rond Dokkum, 18 november. Naar Dokkum, 2 december

Komende zaterdag houden tegenstanders van Zwarte Piet een demonstratie in Dokkum. Ze komen daarmee op “vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht”. Dat is nodig, want die vrijheid en dat recht zijn op 18 november ernstig geschonden.

Op 18 november, de dag van de landelijke Sinterklaasintocht, blokkeerden voorstanders van Zwarte Piet nabij Dokkum de snelweg en hielden daarmee enkele bussen van anti-Zwarte Piet-actievoerders hardhandig tegen. Die actievoerders waren onderweg naar een legale demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens die Sinterklaasintocht, een actie waarover met het gezag afspraken waren gemaakt volgens officiële spelregels. Politie liet de blokkeerders een tijd begaan en begeleidde de anti-Zwarte Piet-mensen weg van Dokkum. Het gezag van de gemeente had intussen de demonstratie van tegenstanders verboden. Via intimidatie hadden voorstanders van Zwarte Piet hun zin gekregen. Via een verbod was de demonstratievrijheid van actievoerders tegen Zwarte Piet gewurgd en was hen de ruimte om hun mening te uiten, ontnomen.

Om alsnog dat recht en die vrijheid te onderstrepen in dezelfde plaats waar op 16 december die vrijheid was gesloopt, is deze manifestatie op touw gezet. Het zal gebeuren op één plek en onder strakke politiebegeleiding, een hoogst onbevredigende setting, vooral ook gezien de houding van politie bij eerder anti-Zwarte-Piet-protest. Zelf zal ik er niet bij zijn wegens een andere afspraak. Desondanks hoop ik op een behoorlijke opkomst, waarbij ik extra blij zou zijn als een flink aantal deelnemers uit Dokkum en omgeving zelf zouden komen. Ik hou intussen vanwege die onbevredigende setting wel mijn hart vast.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr