Uit de oude doos: Zwarte mensen in Europese dierentuinen

Tot 10 mei 2009 is in Teylers Museum in Haarlem nog de prachtige tentoonstelling “De exotische mens. Andere culturen als amusement” te bezichtigen. De samenstellers hebben veel materiaal bijeengebracht over de mensentuinen die rond 1900 zo populair waren in Nederland en de rest van West-Europa. Helaas is deze racistische traditie nog niet echt ten einde.


Voordat het tentoonstellen van mensen uit niet-westerse landen een grote vlucht nam, werden er al regelmatig individuen uit de koloniën voor ‘de wetenschap’, maar vooral ter vermaak, rondgevoerd langs de grote Europese steden. Dat lag in de lijn van de lange traditie van het exploiteren van gehandicapten op bijvoorbeeld kermissen en in circussen. Het ging daarbij vaak om opvallend grote en kleine mensen, vrouwen met een baard of siamese tweelingen. Ook de eerste koloniale onderdanen die werden rondgevoerd waren vaak gehandicapt, en werden gepromoot onder het mom van nieuw ontdekte “mensenrassen”. Vanaf 1875 ging het echter om steeds grotere groepen. In de periode tot 1940 werden zo honderden gezelschappen naar Europa gehaald, soms met tientallen of zelfs honderden leden. Ze werden tentoongesteld in dierentuinen, circussen, jaarmarkten en op wereldtentoonstellingen. Men sprak van “Völkerschau”, negerdorp of human zoo. Die evenementen trokken tot tienduizenden bezoekers per dag. Ook in Nederland werden er in die periode tientallen van georganiseerd. Surinamers en Javanen waren bijvoorbeeld te bezichtigen op de koloniale tentoonstelling van 1883 en op de tentoonstelling vrouwenarbeid van 1898. Marokkanen zaten in het Paleis voor Volksvlijt in 1906 en opnieuw in 1912.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak

2 gedachten over “Uit de oude doos: Zwarte mensen in Europese dierentuinen”

  1. @ nexus: dat zou misschien wel de manier zijn om zp te beschermen: blanken zwart schminken en vervolgens opsluiten en tentoonstellen.

Reacties zijn gesloten.