Een land waar honderdjarigen op straat worden geschopt

Sommige dingen verzin je niet. Een “zorgaanbieder” in Wageningen, Opella geheten, stuurt een honderdjarige naar huis omdat er geen plaats meer is in het verzorgingshuis. “Heeft zij dan nog een huis?” is de meest voor de hand liggende vraag.

Weer een blonde kop met een holle blik, nu staatssecretaris Van Rijn, van wie er even bijgezegd dient te worden dat hij van de PvdA is want beleid en voorkomen vertellen verder niets, althans over welke bloedgroep in de PVVDA-eenheidspartij men vertegenwoordigt.

Achmea heeft een “directeur care”. Zo staat het er. Niet zorg, “care”. Klinkt vanzelf al minder zorgzaam en er is vast bij een of andere managementcursus in een duur weekeinde op aangedrongen dit begrip als zijnde Iets Geheel Anders te gebruiken. Wat het betekent mag de Heere Heere weten, die ook verder bij deze bejaardenzorg uit beeld is.

Vandaag 13 juni staat “de zorg” op de agenda van de Tweede Kamer.
U kunt er van op aan dat het op straat slingeren van honderdjarigen Nederland sterk en sociaal zal blijken te maken.

29 gedachten over “Een land waar honderdjarigen op straat worden geschopt”

 1. Ik zat het net te lezen, en nog eens een keer of ik het nu wel goed begrepen had. Verbijsterend.

 2. Nou ja, als je 100 bent ben je natuurlijk ook al wel heel erg lang nutteloos aan het zijn. Misschien is het handiger als we afspreken dat we iedereen op z’n 90ste of zo een spuitje geven. Dan zijn we gelijk van dit soort zielige verhalen af toch?

 3. Bizar dat de verzekeringsindustrie nog niet het schuld voor dit verschijnsel op de medische specialisten afgewimpeld heeft.

  Dit is toch een van de pilaren van de huidige Zorgindustrie, Schippers stijl.
  Snapt u het? Dat zijn niet de accountants binnen de verzekeringsindustrie die met lede ogen overal kijken dat de winstcijfertjes zo hoog mogelijk staan ten koste van de gewone mensen. De hulpverleners zijn altijd schuldig.

  1,4 mlrd winst voor de verzekeraars in afgelopen jaar om de bejaarden op straat te mogen mieteren!

  Voila! Dit is de kern van de huidige Zorgindutrie.

  Er zal nooit voldoende poen zijn voor een Zorgverzekeraar want men heeft nooit genoegen met de hoogte van de winsten en de uitkeren bonussen. Net als met de banken tegenwoordig. Daarom moeten de oudjes op straat, weetjewel.

 4. Even en vraagje voor de lezer:

  U wet, neem ik aan, dat we midden in een financiële/economische crisis zitten die alleen telkens weer verzwaard wordt door het feit dat de huidige neoliberalen op geen enkele manier de economie willen stimuleren en alleen verder doen bezuinigen (hier reken ik ook PvdA mee)?

  Begrijpt u dan dat de huidige Zorgindustrie die onze goede oude Nederlandse Gezondheidszorg vervangen heeft, werd ons door strot geduwd door mensen (Rutte, Schippers & Cie) die tevens de huidige financiële/economische/banken crisis veroorzaakt hebben.

  Waarom denkt u dan dat met de huidige Zorgindustrie op termijn beter zou gaan?

  Het is in de basis gewoon zakkenvullerij voor directeuren en managers.

 5. Het bericht is volkomen uit de lucht gegrepen. Mevrouw wilde dit graag zelf en is goed begeleid. Gisteravond ontvingen haar begeleiders een grote bos bloemen van haar en de familie omdat ze blij is met haar nieuwe huis in plaats van het kippenhok waar ze vandaan komt en de wijze waarop ze werd begeleid. Check eerst de feiten voordat je een bericht plaatst.

 6. @7 Knars,

  Het bericht klopt wel dat de 100-jarige het verzorgingstehuis uit moet.

  Zeker geen oudjes in je familie? Die willen niet verhuizen en zeker niet groter gaan wonen. Mooie verhalen opdissen voor vuile praktijken bestaat overigens al heel lang. Denk aan het opschrift: ‘Arbeid macht frei’.

 7. @7
  “Ko Portengen, bestuurder van Zorggroep Solis in Deventer, moest honderd ouderen vorige week ook vertellen dat ze moeten verhuizen. “Verschrikkelijk. Deze mensen wonen hier vaak al vele jaren.” Ook in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht sluiten afdelingen en moeten ouderen verhuizen, zegt Actiz, de koepelorganisatie van verpleeg- en verzorgingstehuizen.” Trouw 13-06-2013
  Trouw is welliswaar niet meer de kwaliteitskrant van weleer, maar hebben ze dit ook uit de lucht gegrepen?

 8. Betreft @7
  Deze mijnheer Hazelaar is klaarblijkelijk van de firma Opella. dan kan hij met zijn klacht in de eerste plaats beter terecht bij het ochtendblad Trouw.
  Honderd of niet, ik kan mij levendig voorstellen dat men blij is verlost te zijn van “zorg”, pardon: care, van onfrisse clubs (en dat zijn ze intussen allemaal wel).

 9. @7: Kars

  Dat bloemetje was dan zeker voor het aangeboden reisproduct, Wat een dwazernij.

  Het is het vermoorden van mensen wat deze geldwolven doen.

 10. @7, en wie is u nou weer?!
  Maar eh…ik begrijp dat dit ‘prachtige land’, deze ‘sterke en sociale samenleving’ naast een ‘Marokkanenprobleem’ nu ook een ‘ouderenprobleem’ heeft?

 11. Dus als ik het goed begrijp verteld bestuurder nummer 1 dat het “verschrikkelijk” is en komt bestuurder nummer 2 hier vertellen dat die ouwetjes staan te trappelen om buitengeschopt te worden.
  Veel keus zal die bejaarde in ieder geval niet gehad hebben.

 12. Het onrendabelen vraagstuk is nu goed op weg. Het echte vingers likken is begonnen. Lukt het de PVVDA niet dan gaat dit volk vrolijk verder met de PVV.

  En waar is Edith Mengele Schippers. ?

 13. Natuurlijk kregen de begeleiders dat bloemetje voor jarenlange goede begeleiding. Zij kunnen immers niet helpen, dat graaiende “zorg” bestuurders (Hazelaar?) liever de eigen zakken vullen i.p.v. zich voor hun core- (care?) business, nl. ZORG, in te zetten.

 14. @7
  Fijn in de eigen woonomgeving, en dan maar hopen dat de verzorgende op tijd komt, hopen dat je niet valt, of een ander onheil dat je op die leeftijd overkomen kan.
  Wat mij betreft wordt voor iedere overgeplaatste bejaarde ook een leidingevende overgeplaatst, pek, veren en afmars naar, nou ja in ieder geval dit land uit.

 15. @19, dank je voor de toelichting Arnold.

  Nou dan de vraag – wat verwacht u van iemand als Kars die met zijn Twitterreactie blijk geeft in een volledig imaginaire wereld te vertoeven, helemaal los van de werkelijkheid.

  Daar waar zelfs Kees van der Staaij ,blijkt te begrijpen dat de wapens die de West-Europenanen willen leveren linea recta naar Al-Qaida gaan om vervolgens overal ter wereld op te duiken, gaat Kars fact-free in Wilders stijl janken.

  Denkt u dan dat Kars Hazelaar iets reëel voor onze ouderen kan betekenen? Echt?

 16. Welkom bij de Zorgindustrie vol managers die niet op de mensen, maar wel op de centen letten.

  Wat levert zo’n oudje?

 17. ‘Jaag ouderen geen angst aan, dat is pas erg’ aldus éne Kars H in de reacties onder het Trouw-artikel…..hm, ’t zal aan mij liggen maar ’t klinkt redelijk sinister.

 18. @22: Jan:

  Nog eentje van hem op Twitter, wat een genie:

  ” Te weinig mensen zien dat de oude tijd oud is, vernieuwing begint met anders en fris.”

  Wat zou zo’n gast verdienen? Briljante ingevingen spatten uit zijn harses.

 19. @14, En in die tl van die Opella kwiebes lees ik: “Te weinig mensen zien dat de oude tijd oud is, vernieuwing begint met anders en fris. Niet terug naar hetzelfde”….
  Vroeger werd altijd gezegd dat de mate van beschaving van een land afgelezen kon worden aan de manier waarop men met ouderen omsprong. Maar dat is dus zooooooooooo oude tijd begrijp ik nu van die kwiebus waar ik geloof ik nog niet eens een tweedehands fiets van zou kopen.
  En aangezien meneer ook blijkbaar regelmatig communiceert met Kees-die hartelijk moet lachen om genocidegrapjes- van der Staaij zal het mij niet verbazen als men vandaag of morgen het verhaal van die twee hoort dat ouderen er tegenwoordig om blijken te vragen voortijdig een spuitje te krijgen.
  De nabestaanden zorgen dan wel voor een bosje bloemen als dank voor de bewezen diensten…

 20. @24: Ralph:

  Zo zal het denk ik niet gaan. Het overlijden en lijden gebeurt achter de schermen, uit het beeld. Actief een spuitje geven is niet nodig. Dit systeem werkt verfijnder. Onzichtbaar, ongrijpbaar. Maar het resultaat is hetzelfde.

  ( wil je me toevoegen op Twitter? Le Roi danse, kan niet missen )

 21. @24, Ja…je hebt misschien wel gelijk. Zo’n directe manier zo wel eens verzet kunnen oproepen van mensen die nog niet helemaal verdwaasd en gehersenspoeld, murw gebeukt zijn door de neo-liberale honden die vandaag het tij mee hebben.
  Ik zou je graag toevoegen maar ik heb geen twitter. Ik had even bij die link die jij gaf gekeken. Die zegt namelijk aardig veel over het soort heerschap dat die Hazelaar is blijkbaar…
  Maar bedankt voor je verzoek.

 22. Er is altijd een nieuwe oplossing voor oude problemen mogelijk:

  Gezien dat de ouderen weg moeten en vaak zullen verplaatst moeten worden is het mogelijk om de Fyra treinstelsels tot permanenten bejaardenhuizen op wielen om te gaan bouwen.

  Daarmee kunnen de ouderen ondertussen zeer gemakkelijk van de ene op de andere plaats vervoerd worden, zonder enige probleem. De bejaardenhuizen kunnen daardoor gaan sluiten.

  Dan hebben voor deze Fyra miljardenverspilling enige nuttige gebruik gevonden waar niemand voor schuldig is dat ze aangeschaft zijn.

  Mogen ze straks toch Fyra ontoereikend blijken te zijn is er nog de mogelijkheid om de ouderen per JSF dan te doen vervoeren wat ons weer iets van 6-8 miljarden gaat kosten, maar je weet het wel – voor een beetje neoliberaal zijn dat gewoon peanuts.

  Op naar de volgende bezuiniging!

 23. Ja laten we alle “onrendabelen” verwijderen uit onze samenleving. Geen zieken meer, geen werklozen, geen gehandicapten, geen pensioengerechtigden, ideaal toch ?

Reacties zijn gesloten.