Electronisch Patiëntendossier middels omkoping alsnog doorgedrukt. Wat is dit voor ongein?

Verrassend nieuws:

Huisartsen en apothekers gaan geld verdienen aan iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Zorgverzekeraars betalen de huisartsen en apothekers een bedrag voor elke patiënt die zij aanmelden. Hoe meer patiënten huisartsen en apothekers vanaf 1 januari in het systeem zetten, des te meer zij verdienen (NRC).

Er wordt verbaasd op gereageerd, zo meldt Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins: “Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen.”
Ach… We zijn wel wat gewend tegenwoordig.

Maar hoe zat dat ook alweer met het EPD? “Yes! het EPD lijkt te sneuvelen in Senaat”, hadden wij hier ook een jaar of anderhalf geleden op de site.

En sinds 5 april 2011 staat op de site van de Eerste Kamer:

De Eerste Kamer heeft dinsdag 5 april unaniem de voorgestelde wettelijke regeling van het elektronisch patiëntendossier (EPD) (31.466) verworpen. Direct daarna sprak een grote meerderheid van de Kamer zich in een motie uit voor een nadere wettelijke regeling voor het vergaren, opslaan en gebruik van medische gegevens. Deze motie (EK 31.466, Y), ingediend door senator Tan (PvdA), kreeg de steun van alle fracties met uitzondering van D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie (eerstekamer)

Nou en nu zijn Tweede Kamerleden ineens boos. Zo zegt bijvoorbeeld Lea Bouwmeester (PvdA):

“Het vernieuwde EPD verhoogt de kwaliteit en kan onnodige fouten voorkomen. Dit is in belang van patiënt, maar de zorgen van die patiënt moeten wel serieus genomen worden. Het systeem moet wel veilig zijn en de privacy waarborgen. Het is onduidelijk of het nieuwe systeem hieraan voldoet, ik heb de indruk van niet.” (NRC)

Zijn ze nog een beetje bij de les onze volksvertegenwoordigers? Het EPD was VERWORPEN. Het ging zogezegd NIET DOOR.

Kappen nu met die bullshit aub.

8 gedachten over “Electronisch Patiëntendossier middels omkoping alsnog doorgedrukt. Wat is dit voor ongein?”

 1. Gaat het niet links om dan rechts om ,het draait om geld dan vallen alle bezwaren uit de beroepsgroep weg .En of dat nu over de ruggen van patienten gaat zal ze worst zijn ,apothekers klaagden al eerder over verlies van inkomsten ,nou oplossing nabij huisartsen idem dito .Dat hierbij privecy met voeten word getreden zal ze een zorg zijn ,en de politiek laat ook op dat punt zijn oren hangen .

 2. Het is ziek dat dit gebeurt. Als er een partij is die mijlenver uit de buurt van het dossier moet blijven, zijn het de zorgverzekeraars wel.

  Volgende stappen: uitsluiting van bepaalde behandelingen van verzekerden, op grond van hun dossier, tot aan botte weigering tot toelating van verzekering toe.

  Leve de privatisering. Het ware motief achter de Telegraaf campagne.

 3. Dat gebeurd toch al indien u een kwaal hebt en u wil overstappen als particulier word echt wel bekeken of u geen te groot risico vormt gezien de kosten .

 4. Het passientendossier wordt gekoppeld aan de DNA-bank, die op zijn beurt wordt gekoppeld aan de politiedossier, die op zijn beurt wordt gekopeld aan de belastingdossier, die op zijn beurt…….

  Bovenaan dit alles staat het opschrift ” Arbeid macht Frei”.

 5. @5: En aan je OV- en bonuskaart, surf-en belgedrag, etc etc.
  Ze weten echt alles en kunnen een bevolking totaal onder controle houden terwijl je er niets van merkt, totdat..

 6. @7: Nexus:

  Nou uhm, nee, dit was geen grapje. Maar wat Werkelijkheid is ( niet te verwarren met de Waarheid), die grens is wel aan het vervagen ja.
  Bijna alle informatie klopt niet ( van de media bijvoorbeeld) argumenten ( in de politiek ) zijn verdraaid, ambtenaren zijn er niet om je te helpen, et cetera. Het kan niet anders of dit zorgt voor een grootschalige verrotting ( is het eigenlijk op zich).

Reacties zijn gesloten.