Top-zorggraaiers vinden “om principiële redenen” 2 ton niet genoeg – klagen Staat aan

Bestuurders van ziekenhuizen en zorginstellingen balen. Ze mogen per 1 januari nog maar 190.000 euro verdienen. En dat is natuurlijk niet genoeg dus spannen ze een kort geding aan tegen de staat:

De Beer wijst erop dat een ziekenhuis tegenwoordig moet presteren als een bedrijf en is onderworpen aan de “tucht van de markt”. Ziekenhuizen moeten concurreren met elkaar om patiënten binnen te halen en om contracten met zorgverzekeraars te krijgen. “Bovendien worden wij niet betaald uit belastinggeld maar uit zorgpremies. Die inderdaad ook wel verplicht worden afgedragen.” (NRC)

“Die inderdaad ook wel verplicht worden afgedragen”, je hoort het hem zeggen. Alhoewel ik denk dat-ie dat zo zachtjes zei dat het nauwelijks hoorbaar was. Kudo’s voor de journalist die dat zo nauwkeurig heeft opgeschreven.

Anyway: zorg is een BEDRIJF. Mot CONCURRERE. BEGREPEN?

Nog een citaatje:

“En we hebben als samenleving nu eenmaal gekozen voor een privaat zorgsysteem, niet een staatssysteem zoals in Engeland of Denemarken”

Klopt daar hebben “we” voor gekozen. En ik denk ook niet dat er iemand in Denemarken of Engeland rondloopt die jaloers op ons is maar dat terzijde.

BETALEN dus. Minstens zoveel als deze “zorgbestuurders” maar willen. Anders vertrekt al dit “talent” naar het buitenland. Weet je wat? Laten we hun salarissen verviervoudigen. Dan gaan ze nóg intelligenter concurreren.

Zal ik nog iets zeggen over “de zorgkosten rijzen de pan uit”? Ach laat maar.

14 gedachten over “Top-zorggraaiers vinden “om principiële redenen” 2 ton niet genoeg – klagen Staat aan”

 1. ook hier geldt:

  Pecunia non olet is het devies. Geld stinkt niet.

  Geld misschien niet, maar hebzucht wel.
  Het verspreidt een afschuwwekkende stank.

  (강남 스타일)

 2. Dat is 5x het minimumloon van 41.000 euro voor een directeur dus. Volgens mij moeten ze ook met dat minimumloon “presteren als een bedrijf” en concurreren.

  De argumenten kloppen dus niet.

 3. Pardon GL het wettelijk minimum loon is € 1.469,40 per maand; zie
  Aanpassing wettelijk minimumloon per 1 januari 2013 (Staatscourant 21293, dd 19 oktober 2012)

  Dit komt op een jaarloon incl. vakantie geld van 19043,42 bruto.
  Ik denk dat vele minimum loners graag dit minimum van 42.000 euro zouden willen hebben

 4. Ik denk dat GJ modaal bedoelt of zo, maar modaal is tegenwoordig anderhalve ton als ik wakker nederland moet geloven.

 5. Lijkt me tijd om de bestuurders eens na te trekken, nevenfuncties e.d. niet enkel zorginstellingen maar de hele range in NL.
  Als we de lijntjes dan volgen blijkt het inkomen nog veel hoger te liggen, marktwerking? Mooie taak voor de onafhankelijke onderzoeksjournalist?
  Schandalig dat deze bedragen worden betaald voor een functie, want baan wil ik het niet noemen! Werken mag lonen, maar hebzuchtcultuur zoals hier in NL met de daarbij behorende corruptie, vriendjespolitiek moet toch echt eens stoppen.

 6. Verbazingwekkende redenaties houden die figuren er op na, benieuwd wat de edelachtbare daar allemaal van vind.

 7. Deze hebzucht is ontstaan doordat wij allemaal hebben zitten slapen ,en noch steeds ,en de heilig verklaarde marktwerking zijn gang laten gaan .Men is in de zorg volledig doorgeschoten ,dit heeft niets meer te maken met die beroemde eed ,omtrend het helpen genezen maar hoe graai ik zo veel mogelijk binnen .En zolang wij bestuurders in den haag hebben zitten die alleen maar het vuurtje aanblazen ,om maar constant te brallen dat de zorg alsmaar duurder word ,ja dan schud je het bed voor dit soort figuuren op .

 8. @5: het minimumloon voor een directeur (DGA). En dat is 42.000 euro. Geen discussie maar gewoon een feit.

 9. Ja het “minimumloon” voor een directeur groot aandeelhouder. Die nuance ontging me even.

 10. Heb even begrip en empathie voor deze ZorgManagers.

  Ze moeten werken met verzekeraars die paar miljarden aan winst per jaar maken. In vergelijking is 190.000 peanuts en de Verzekeraars willen ze niet serieus nemen.

  In hun wanhoop dagen ze dan de staat uit – Markt in de Zorg betekent Top Salarissen niet alleen voor de Verzekeraars, maar ook voor de ZorgManagers, weetjewel.

Reacties zijn gesloten.