Verbod op gezond

Hoe belangrijk is de gezondheid van ons, burgers, voor de politiek? Blijkbaar erg onbelangrijk. Check ook deze column van de onlangs tot het dampen bekeerde ex-rookster Karin Spaink:

De EU debatteert op 7 oktober over de e-sigaret. Moet die voortaan onder de tabakswet vallen, onder de medicijnwet, of – per amendement – wellicht onder de ‘gewone’ consumentenwet? De inzet van het debat: de verkoop van e-sigaretten beperken.

Maar dat is raar. De e-sigaret – gebruikers spreken overigens liever over een ‘verdamper’ – is honderd keer gezonder dan ouderwetse sigaretten. spaink.net

Zelf ben ik begin augustus gestopt met roken en begonnen met dampen en schreef er eerder deze column over: De e-sigaret of hoe politici ons kapot proberen te maken.

15 gedachten over “Verbod op gezond”

 1. Gezien het enthousiasme van mensen die het e-roken een maal geprobeerd hebben lijkt me de opmars onstuitbaar.
  In het geval de nicotine-vloeistof aangemerkt wordt als medicijn ga ik er van uit dat het net zoals nicotinepleisters ed. vergoed gaat worden van uit de basisverzekering.
  uiteraard in combinatie met de gratis stoppen met roken coach

  Verder zijn de eerste verdampers voor droge materie al op de markt. Geschikt dus voor kruiden, tabak, ook hennep,
  De echte verslaafde kan nog zijn toevlucht nemen tot het zelf abstraheren van de nicotine uit de bladeren. 12 uur laten weken in water en het goedje komt boven drijven (vlgns wiki)

  De accijns zal wel weer verhooogd gaan worden

 2. Hoezo verbod op gezond? Dampen is misschien iets minder ongezond dan gewoon roken, al is daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar gezond is het zeker niet. Die e-liquids, die een toxische stof bevatten, worden zonder enige controle door jan en alleman via het internet verkocht. Weet jij wat er allemaal in die flesjes zit? Ik niet. In België valt het trouwens al onder de geneesmiddelenwet en is het hartstikke verboden. Lijkt me ook niet de oplossing, al zijn hun argumenten best de moeite waard: http://www.fagg-afmps.be/nl/news/news_cigarette_electronique_2013_04.jsp

 3. In dampvloeistoffen zitten 3 stoffen die je verdampt, die afgezien van nicotine stuk voor stuk in alle denkbare voedingsmiddelen, geneesmiddelen en cosmetica zitten.

  Dit in tegenstelling tot 4000 vrijwel onbekende stoffen, waarvan 60 kankerverwekkende, die je VERBRANDT als je rookt. En wat OVERAL ZONDER GEZEIK verkrijgbaar is.

  Of weet jij wat er in een sigaret zit?

  Zo nee, sodemieter dan gauw op.

 4. Of denk je dat mensen die dit al jaren doen zelf niet weten wat gezond is? Dat ze daar politici voor nodig hebben?

 5. @8 Ja dat geloof ik, in pindakaas ook

  Ik zie talloze mogelijkheden voor de e-roker in het geval de wetgever het moeilijk wil maken.

 6. Op het etiket van mijn flesje e-liquid staan meer dan drie stoffen. En het kan zijn dat die stoffen in voedingsmiddelen, geneesmiddelen en cosmetica zitten, maar zijn ze getest op hun effecten bij verdampen? Want dat zou best anders kunnen zijn dan bij inname. Ik vind dampen allemaal prima. Nog sterker, ik doe het zelf ook. Maar gewoon niet doen alsof het gezond is, want dat is echt flauwekul. En of het minder ongezond is dan roken, is ook niet aangetoond.

 7. @10 veel onderzoek moet er nog komen, maar hier vind je al een verzameling: http://www.kcer.org/onderzoek/
  Wat zit er in de liquids? o.a
  Styrene C8H8, Nootkatone C15H220, Ethyl vanillin C9H1003, 2-Methyl 1-Butanol aceta e C7H1402, Methyl acetate C3H602, Benzyl formate C8H802, Beta-ionol C13H220, Nerol C10H180, a-Angelica lactone C5H602, Propylene glycol C3H802, Glycerol C3H803 Allemaal toegelaten e nummer,
  Wat zit er in tabak?
  http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:191875&type=org&disposition=inline&ns_nc=1

 8. Niet aangetoont dat het minder ongezond is? Is toch duidelijk dat koolmonoxide de grootste boosdoener is bij gewoon roken. Met dampen verbrandt je niets!
  Wil je een goed overzicht van de voordelen van liquid dampen kijk dan hier: http://wwwSPAM

  EDIT REDACTIE: laatste waarschuwing

Reacties zijn gesloten.