BREKEND: Medische APK laat je niet langer leven!

Geen klachten, maar toch de behoefte aan een periodieke gezondheidscheck? Zinloos, zegt de Cochrane Collaboration. Dit is een internationale organisatie van wetenschappers die kritisch kijken naar alle beschikbare gegevens over medische behandelingen. Zoals ditmaal medische ‘apk-keuringen’ waarbij mensen hun bloeddruk, urine, hartfunctie en cholesterol laten nakijken, niet omdat er iets aan de hand is maar voor de zekerheid. (Trouw)

Mensen die niets hebben, zich niet anders voelen, of ziek, mensen die niet in een risicogroep vallen; waarom zou je je laten testen? Om je zelf gerust te stellen? Krijg je de uitslag dat je helemaal gezond bent, loop je naar buiten en stopt je hart er mee. Ben je wel blij gestorven, dat dan weer wel. Ik vind het zo’n onzin, ook verspilling van menskracht en apparatuur. Kan beter ingezet worden voor mensen die wel wat mankeren of kunnen mankeren.

Het zijn van die onzinnige nieuwerwetsigheden (ja ik voel me stokoud als ik dit opschrijf) die gedaan worden ‘omdat het kan’. Gezond verstand is niet iedereen gegeven, gezondheid ook niet.

Natuurlijk is het genuanceerder dan ik hierboven opschrijf, maar soms ben ik wel eens recalcitrant en wil helemaal niet zo genuanceerd zijn. Helemaal niet als mensen mij aanraden om ook die en die test te doen, of naar een rebirthingtherapeut te gaan om van mijn fibromyalgie af te komen. Want dat had zij ook en die therapeut had haar helemaal beter gemaakt. Dan moet ik alleen maar zuchten, blijf mijn vrolijke zelf en leef gewoon verder zoals ik denk dat het goed is. Ben er al aardig ver mee gekomen.

1 gedachte over “BREKEND: Medische APK laat je niet langer leven!”

  1. Helemaal mee eens @Keira. Het zou zelfs wel eens zo kunnen zijn dat je korter leeft als je de resultaten van een totale check krijgt. Angst en onwetendheid, slechte communicatie en mensen die onervaren zijn in het voeren van slecht-nieuws-gesprekken kunnen heel veel schade aanrichten. En momentopname geeft geen totaal beeld. En bewezen is dat mensen die onder stress leven ook vaak korter leven…tel uit je winst! Geldklopperij volgens mij maar goed, ik ben ook al niet meer zo nieuw;-))

Reacties zijn gesloten.