Draconische en onverstandige bezuinigingen op thuiszorg

Tienduizenden banen in de thuiszorg gaan verloren door de aangekondigde bezuiniging van maar liefst 2,4 miljard op de thuiszorg. Het gaat hier vooral om hulp in de huishouding. Deze wordt namelijk ook inkomensafhankelijk.

De thuiszorgsector verwacht dat veel ouderen geen huishoudelijke hulp nemen als ze er zelf voor moeten betalen. ‘Of ze wijken uit naar het ‘grijze’ circuit en nemen een werkster. Maar een helpende in de thuiszorg doet echt meer dan schoonmaken’, zegt Wim van der Hoorn van de Abvakabo..

Niet alleen heeft dit een dramatisch effect, ook is het contraproductief waar het andere doelsstellingen van de regering betreft, zegt Aad Koster, directeur van de koepel van zorgondernemers Actiz:

‘Enerzijds wil ook het kabinet dat mensen langer thuis blijven wonen. Anderzijds stelt de regering rigoureuze bezuinigingen op huishoudelijke zorg, begeleiding en verzorging thuis voor. Zaken die nodig zijn om mensen te helpen langer thuis te blijven wonen.’

Dus ja, of mevroi Edith Schippers hier nog eens even goed over na wil denken dus, naast haar drukke tabakslobbywerkzaamheden.

11 gedachten over “Draconische en onverstandige bezuinigingen op thuiszorg”

 1. Begint er steeds meer op te lijken dat ik straks bij die 20% inkomensverlies terecht komt . Onze thuiszorg zelf betalen , geen zorgtoeslag meer , HRA voor mijn hypotheekje weg vanwege mijn spaarhypotheek , geen dagopvang meer voor mijn zoon … dus iedereen die PvdA stemde wens ik precies dezelfde situatie als de mijne toe , stelletje OETLULLEN !!!!

 2. De logica van een Schippers, mensen moeten langer thuisblijven, dus we korten op de voorzieningen.

  En de gemeenten? Die zijn al hard aan ’t kantelen, i.p.v. brochures over voorzieningen mogen bij ons op ’t stadhuis alleen nog maar brochures over het kanteldenken worden verstrekt.
  Niemand die ze iets maakt.

 3. Er is al zoveel bezuinigd op de thuiszorg ,hoeveel hebben de genen die er in werkzaam zijn al moeten inleveren de laatste jaren .Zij hebben korting op hun salaris gehad ,en indien ze dat niet zouden accepteren volgde ontslag . Is het de bedoeling dat zij voor nog minder als het minium loon gaan werken ,of valt dat ook onder nivileren .

 4. Dat is dus mijn situatie , alleen heb ik minder inkomen , én een spaarhypotheek waarvoor de HRA ook word afgeschaft ..

  Rekenvoorbeeld paar onder de 65 met één kostwinner (33.000 euro)
  Extra kosten vergeleken met gezonde mensen in zelfde inkomenscategorie:

  Compensatie eigen risico verdwijnt: 85 euro extra
  Fiscale aftrekpost verdwijnt: 300 tot 1.000 euro extra
  Wtcg-toeslag verdwijnt: 308 tot 515 euro extra
  Verhoging eigen bijdrage voor hulp uit Wmo/Awbz: 300 euro extra
  Niet meer vergoeden noodzakelijke huishoudelijke hulp: 600 tot 1.200 euro extra voor zelf inhuren hulp

  Totaal: jaarlijks tussen de 1.593 en 3.100 euro extra

  Ik kom op zo’n 4000 euro minder te besteden ….
  Terwijl ik vanwege mijn eigen handicap met nachtdiensten moest stoppen , zo’n 1000 euro per jaar minder ….. op een inkomen van , zonder nachten , zo’n 29.000 brutto zit ik dicht bij 20%

 5. @4: Bakra:

  Ja, en dan is dit wat je in moet leveren. Daarnaast krijg je te maken met uitgebreid gezeik en gezeur van de WMO en ambtenaartjes als je iets nodig hebt .

  Oprotten met dit smerige kabinet, het is verdomme nog goorder en viezer dan dat vorige Bruine Rutte-1.

 6. @5 Inderdaad , net weer thuiszorg na een half jaar bezwaarschrifteren …. Mijn reumatische Psoriasis verergerd door stress .. Alsof een Autistje thuis al niet genoeg is krijg ik dit er ook nog bij … Een autistje waarvoor de vergoedingen ook al weer verminderen …

 7. We zijn de laatste vier jaar steeds rond de 15% achteruit gegaan. Met als hoofdprijs in 2014 rond de €4000,- extra. Hierna moeten we aankloppen bij de gemeente, in Roermond, we weten nu al dat we niets krijgen. Op dit moment moeten we rond zien te komen van €700 per maand. We zijn al medicatie aan het sparen om er een einde aan te maken. Een menselijk leven in Nederland is aan chronisch zieken en gehandicapten niet meer besteed.

 8. Ik werk zelf bij de thuiszorg en heb vandaag gehoord dat de zorginstelling waar ik werk geen aanbesteding heeft gehad,dus worden we overgenomen ,,maar wat een gedoe en onzekerheid,,allemaal nieuwe regels door dit niet zuinige Kabinet,,bezuinigen op zorg en ouderen hoe zielig is dit!!ik kom bij mensen die niet zonder kunnen en niet 1 week zonder kunnen,,ze zijn te goed voor het verzorgingstehuis,,dus wat word het dan vervuilen!!!ze hebben makkelijk praten vanaf hun bureau!!ouderen en hulpbehoefenden hebben recht op zorg ,,daar mogen ze niet aankomen,voorheen was ik trots op het land waar zorg was waar het nodig was en is,,,en dat ik daar aan kon bijdragen!! Ik stem voortaan alleen nog op een partij die wil inversteren in Zorg en niet in Griekenland want zo gaan we zelf Failliet!!!

 9. @9: roos:

  [ Ik stem voortaan alleen nog op een partij die wil inversteren in Zorg en niet in Griekenland want zo gaan we zelf Failliet!!! ]

  Ja, het is de schuld van de Grieken!!!!!!

  *kots*

 10. @9 Wat zouden we toch moeten zonder de Grieken om overal de schuld ven te geven ?? eens krities kijken naar het kapitalisme , of naar het militair industrieel complex ??? te moeilijk , het zijn de Grieken en de Moslims !!!

Reacties zijn gesloten.