Indiaas-achtig koken met jvdheuvel – Deel 1

Aangezien een van mijn favoriete collega’s besloot om de pijp aan Maarten te geven gingen wij een hapje eten in mijn favoriete restaurant in Breda, Taj Mahal op de Haven. Dit smaakte weer zo bijzonder goed dat ik heb besloten om een maandje Indiaas(-achtig) te gaan koken.

Vandaag Vindaloo met Sag Paneer o.i.d. Of het Indiaas is, I don’t know, maar het smaakt in ieder geval verdomd goed.

Paneer is een soort kaas die je zelf kan maken door melk op 93 graden te brengen en met citroensap en dan met kaasdoek et cetera. Maar ik gebruik salade kaasblokjes van de AH.

Ingrediënten (voor 1 persoon):
3/4 kopje basmati rijst
2 kleine uien
1 grote tomaat
Knoflookpasta
Gemberpasta
Indiase kruidenpasta (de site waar ik dit alles van gepikt heb adviseerde “Tajpak” pasta of zoiets maar die kon ik niet vinden dus ik heb gewoon kruidenpasta (mild) genomen)
Verse koriander
Olijfolie
Yoghurt
Azijn (er wordt gezegd “gedistilleerde” azijn maar gewoon azijn werkt blijkbaar ook)
Potje salade kaasblokjes
Pakje spinazie a la creme
Peper, zo veel als je wilt. Rode en groene peper zeggen ze
Kerriepoeder
1 (in mijn geval halve) biefstuk

Hoe mot het:
Eerst snij je je biefstuk in kleine stukken. Dit gooi je in een bakje met een lading yoghurt en een scheut azijn, een schep gemberpasta, een schep knoflookpasta, zout, en een boel peper. Ik gooi zoiets dan meestal in een diepvrieszak, dit kan dan minimaal een half uur in de ijskast. 24 uur is beter. Het originele recept bevat een enorme lading rode en groene verse peper.

Het bereiden:
Breng de basmati rijst aan de kook (met zout)
Zet een bakpan met anti aanbaklaag op het vuur, gooi er olie in
Snij een ui in kleine stukjes en gooi in de pan
Fruit de ui
Gooi je stukjes biefstuk er bij
Roeren bakken tot het niet meer roze is
Gooi er een in blokjes gesneden halve tomaat bij

Na 8 minuten is je basmati rijst klaar, deze giet je af en zet je op tafel

Vervolgens doe je je biefstukprutje in een braadpannetje met een scheut water en dit breng je aan de kook

Je zet je bakpan weer op het vuur en doet er een in stukjes gesneden ui bij
Gooi er flink veel kerriepoeder bij, minstens een eetlepel
(staat niet in het oorspronkelijke recept maar) gooi er nog een lading knoflookpasta, gemberpasta en kruidenpasta bij
In blokjes gesneden halve tomaat erbij
Even lekker bakken
Half pakje spinazie a la creme er doorheen, flink opwarmen
Half potje salade kaasblokjes van de AH erbij

Tegen de tijd dat je spinazie goed heet is is als het goed is je biefstukprutje drooggekookt. Hak de verse koriander in stukjes en meng er doorheen

Je kunt nu eten

Bon appetit

De oorspronkelijke recepten staan hier en hier.